HTC One A9: Lågt pris och bra ljud

HTC One A9 var en intressant telefon när den kom hösten 2015. Därför hoppades vi mycket på A9s och undrade om det var en uppgradering av A9 – på samma sätt som Iphone 6s var en uppgradering av Iphone 6? Nej, det visade sig vara tvärtom, en nerbantad lågprisversion av luren. Trist på sätt och vis, men å andra sidan passar den då utmärkt in i detta test.

Det är en tjockare lur på åtta millimeter, som saknar den dyrare modellens rundade kanter och upphöjda glas på framsidan, och bakstycket och sidorna är separerade med en rätt så osnygg skarv. Även skärmen är märkbart sämre, en 720p ips-panel. Det gör att den ligger märkbart efter konkurrenterna som kan skryta med 1080p och ofta amoled. Den har dock riktigt fina färger, så det är inte något totalt bottennapp, även om den gärna kunde haft högre ljusstyrka också.

HTC One A9s
HTC One A9s

Telefonen har en monohögtalare nertill, med ovanligt fylligt mellanregister och tillstymmelse till bas. Ljudkvaliteten i hörlurar är också den riktigt bra. Andra saker vi uppskattar är en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare, och fullt fungerande nfc. I One A9 var just nfc begränsad till betalningar, av ingen vettig anledning alls.

En viktig sak till är faktiskt bättre i One A9s, och det är prestandan. Inte för att det går blixtrande snabbt. Åtta kärnor á 1,8 GHz gör att den ligger i samma klass som de flesta av detta tests telefoner. Lite under snittet, men det är marginellt. Tyvärr har detta inte gjort mycket för att förbättra A9:ans redan mediokra batteritid, och det är en svag punkt även här. Lyckligtvis är den ganska så snabbladdad, vi får nästan halvfullt batteri på en halvtimme.

Kameran sticker inte ut nämnvärt, utan är en klart godkänd 13-megapixlare med vissa fokusproblem i dunkelt ljus, men i gengäld är det en av de bättre mobilkameror vi sett när det gäller att ta bilder inomhus med blixt. Det kan annars även dyra flaggskepp få problem med.

Operativsystemet är Android 6 och HTC kör som vanligt med sitt gränssnitt Sense. Det är rent och snyggt och med en handfull praktiska extrafunktioner. Här finns också möjligheten att ladda hem riktigt coola teman som helt ändrar hur en Android-startskärm fungerar. Inte så nödvändigt, men ganska kul.

Fakta HTC One A9s

Kontakt: HTC
Processor/systemkrets: Mediatek Helio 10, 1,8 GHz octa core
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Skärm: 5 tum ips, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4,2, a-gps, nfc
Batteritid: 6h 15min webbvideo (wifi), 7h blandad användning (4g), 13h samtal (3g)
Operativsystem: Android 6
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Prestanda:
Antutu Benchmark 6: 53 635 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 11 363 poäng
Storlek: 14,7 x 7,2 x 0,8 cm
Vikt: 148 g
Pris: 2 500 kr

plus

Bra ljud.
Snyggt och roligt gränssnitt.
Bra pris.

minus

Lite efter i prestanda.
Måttlig batteritid.
720p-skärm.
Bristande byggkvalitet.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Moto Z Play Pris vid test: 3888 kr.

Bästa pris just nu: 3890 kr