Lenovo Moto Z Play: Coola moduler och grym batteritid

Moto Z Play är en rejäl 5,5-tummare med imponerande amoled-display, elegant tunn form och byggkvalitet i toppklass. Det är kort och gott en billigare version av Lenovos flaggskepp Moto Z. Lite enklare specar, inte lika galet tunn (men fortfarande rejält slimmad) och med hörlursuttag, vilket inte Moto Z hade plats för.

Den har en lätt rundad metallram, plant matt bakstycke, snygga men pilliga små knappar på sidan, vattenavstötande (men inte vattentätt) yttre och helsvart framsida i Gorilla Glass. Under skärmen sitter en liten fyrkantig fingeravtrycksläsare där hemknappen brukar sitta. Tyvärr funkar den inte att använda som hemknapp, vilket hade känts naturligt.

Lenovo Moto Z Play
Lenovo Moto Z Play

Prestanda är i typisk mellanklass, här med en Snapdragon 625 med åtta kärnor á 2 GHz, samma som i Asus Zenfone 3 med andra ord. Snabb nog för de flesta behov, men inte direkt snabbast i klassen. Bildskärmen är en amoled i 1080p-upplösning. Det är ett bra val, då det är en skärm med utmärkt färghantering och kontrast. Ljusstyrkan är dock inte riktigt maxad som en del konkurrenter. Den är bra nog för att fungera i solljus, men det finns snäppet vassare.

Med ljussvagare och lägre upplöst skärm, lägre prestanda samt ett hyfsat stort batteri på 3 510 mAh får vi riktigt imponerande batteritid. Våra förhoppningar bara halvhöga, men de överträffades med råge. Vi kan spela strömmad video i 16 timmar, där cirka 8 timmar är godkänt, eller surfa och använda diverse appar nästan lika länge.

Det som är mest intressant med Moto Z Play är annars att den har samma stöd för så kallade Moto Mods som flaggskeppet. På baksidan kan man snäppa på bakstycken med ett både smidigt och stadigt magnetlås. Det finns allt från olika designade skal till extra batteri, mini-högtalare, pico-projektor och en bättre kamera att köpa till och montera dit. Ett skal med nylonväv för extra skönt grepp medföljer.

PC för Alla Bäst i testDet är coolt, men hade inte funkat om telefonen känts bristfällig utan dem. Nu är det en smartphone i toppklass även på egen hand, och en av våra absoluta favoriter från förra året.

Fakta Moto Z Play

Kontakt: Lenovo
Processor/systemkrets: Snapdragon 625, 2 GHz octa core
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Skärm: 5,5 tum amoled, 1920x1080 bildpunkter
Kameror: 16 megapixel m led bak, 5 megapixel m led fram
Anslutningar: Usb typ c, 3.5 mm headset, Moto Mods-dockning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0, a-gps, nfc
Batteritid: 16h webbvideo (wifi), 14h 10min blandad användning (4g), 23h samtal (3g)
Operativsystem: Android 6
Övrigt: Utbytbara bakstycken, regntålig (ip52), fingeravtrycksläsare
Prestanda:
Antutu Benchmark 6: 63 471 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 13 715 poäng
Storlek: 15,6 x 7,7 x 0,7-0,9 cm
Vikt: 163 g
Pris: 4 000 kr

plus

Mycket bra batteritid.
Utmärkt bildskärm.
Snyggt och rent gränssnitt.
Lovande modulsystem.

minus

Relativt stor och tung.
Få och ganska dyra moduler.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Moto Z Play Pris vid test: 3888 kr.

Bästa pris just nu: 3890 kr