När du står i köptagen och det är dags att skaffa ny smartphone är det lätt att tro att du behöver en lur av allra senaste och kraftfullaste modell. Reklamen, operatörerna, och även vi i media är bra på att hajpa upp det senaste och bästa.

Men det är rejält dyra små maskiner, och det är inte alls säkert att du egentligen har någon glädje av dem om du inte verkligen utnyttjar både deras prestanda och finesser fullt ut.

Missa inte: Här är bästa bärbara datorn just nu

Alla behöver inte premium

Smarta mobiler har blivit mer allt mer lika bärbara datorer på senare tid. Visst, det skadar inte med en maxad Core i7-dator med fett GTX-grafikkort, jättehårddisk, massor av extrafunktioner och knivskarp 4k-skärm. Men om allt du ska göra är att surfa, jobba lite i Word och Excel, kolla på Netflix och sortera semesterfotona, så är en monsterdator som gräver hål i plånboken fullständigt onödig.

Missa inte: Här är den bästa smartphonen just nu – vi testar 16 modeller

Det finns bra och fortfarande väldigt kompetenta datorer för en bråkdel av vad du får betala för en maxad lyx-notebook. Samma sak är det med telefonen. Behöver du verkligen en brutal Snapdragon 820-mobil med 1440p-skärm, galet avancerad storpixel-kamera och spelprestanda som en liten konsol?

Faktum är att telefonerna i en prisklass flera tusenlappar under de allra dyraste har gått och blivit riktigt övertygande bra på senare år.

Mellanklass med hög klass

Vi pratar fyra till åtta processorkärnor i både hyfsat snabba och strömsnåla systemkretsar, gott om ram-minne och minst 16 GB inbyggd lagring, stora skarpa ips- och amoled-skärmar med 720p eller 1080p-upplösning, snabb lte-teknik för mobildata och ofta 802.11ac för snabb wifi, och schysta om än inte superavancerade kameror.

Det här är med bred marginal allt du behöver för att göra nästan allt du vill med en smartphone, från problemfri surf och mejl till sociala appar, Skype-sessioner, Spotify i lurarna och enklare spel. Och jodå, de går att ringa med också.

Missa inte: Bästa billiga datorn med Windows 10

Faktum är att många av telefonerna i detta test hade kunnat vinna ett test av dubbelt så dyra smartphones i elit-klass för bara ett par år sedan. Så snabbt har utvecklingen gått, men grundkraven på en smartphone är inte så mycket högre nu än då.

Gammalt och nytt

Den snabba utvecklingen gör mellanklassmobilen till ett riktigt hett köp just nu. I alla fall om du hittar rätt. Det finns visserligen ett rejält utbud av dem, men kvaliteten är ganska så varierande. Det finns både höjdare och en del bottennapp.

I det här testet har vi framförallt tagit in de allra senaste släppen i prisklassen mellan 2 000 och 3 000 kronor. Men också några telefoner från tillverkare som inte släppt nytt i kategorin under våren. Där har vi tittat på telefoner som släpptes hösten 2015 och som var dyrare än 3 000 kronor när de kom. Sedan dess har de gått ner så mycket i pris att de konkurrerar i denna klass istället för med mer premium-liknande modeller. Då de fortfarande säljs och inte på något sätt kan ses som omoderna – de har både pigg hårdvara, alla intressanta funktioner och färskt operativsystem – hör de definitivt hemma i testet.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte på Prisjakt.nu efter smartphone släppta under senaste 12 månaderna med pris på mellan 2000 och 3000 kronor, och valde ut den bästa modellen från vardera tillverkare.

I de fall där vi tidigare testat en tillverkares bästa modell kontrollerade vi om det skett uppdateringar, och uppdaterad befintliga omdömen med nya mätningar och aktuellt pris. Testet kompletterades sedan med nya, otestade modeller från en handfull tillverkare.

Telefonerna prestandabedömdes med Antutu Benchmark 6.0, 3dmark Ice Storm Unlimited och med uppspelning av högupplöst Youtube-video, laddning av webbsidor samt laddning av och bläddring i pdf-filer. Batteritid mättes med uppspelning av 1080p Youtube-video via wifi på 100 procents ljusstyrka, laddning av webbsida via 4g på 50 procents ljusstyrka och vanligt telefonsamtal.