Vad använder du din smartphone till? Tillhör du de vanliga användarna gissar vi att du ringer, skickar sms och mejl, kör Facebook och Instagram, kollar upp lite saker på Google, hittar rätt med gps och en karta, tar lite foton när du inte orkar hala fram riktiga kameran, spelar småspel på väg till jobbet, kollar in ett och annat Youtube-klipp och lyssnar på musik eller kanske en podd i lurarna?

Sysslorna ovan täcker in det mesta som de allra flesta vill göra med sin telefon. Och det är saker som varenda någorlunda modern smartphone faktiskt klarar av – och det med bravur. Visst är det kul med den senaste Iphone- eller Galaxy-modellen, men då priset för dem ligger på upp emot åtta tusen är det inte utan att man undrar om det inte betalas på tok för mycket för smartphones ibland.

Billigare betyder inte mycket sämre

Här i Sverige köper de allra flesta sin telefon via en operatör, som är duktiga på att dölja den verkliga kostnaden för telefonen med bindningstider, förhöjd månadskostnad och andra avgifter. Många lägger ner tusentals kronor helt i onödan. Lägg ut mellan en och ett par tusenlappar direkt istället, så kan du få en kvalitetstelefon för mycket mindre pengar, som fortfarande är både smart och snabb nog för dina behov. Det finns ett stort utbud bra budgettelefoner med prestanda och funktioner som skulle ansetts som premium för bara ett par år sedan.

Visst, du får göra en del kompromisser. De lite billigare telefonerna har för det mesta mindre skärmar, lite enklare kameror, mindre minne och beskedligare processor. Men sämre innebär absolut inte automatiskt för dåligt. Snarare tvärtom, dessa lurar levererar ofta förvånansvärt mycket för pengarna.

Visst finns det undantag och bottennapp. I vårt test visade det sig vara stor skillnad på enskilda egenskaper mellan olika modeller. En del imponerar med riktigt bra och stora skärmar, andra med goda prestanda eller extra bra kameror. Och i vissa fall fick vi utfärda varningar.

Intressanta uppstickare 

I den här prisklassen säljs det också ett helt gäng telefoner från lite mindre och åtminstone för oss svenskar okända tillverkare. Dessa hittar du inte i operatörernas utbud, utan ofta i lite mer nischade teknikbutiker. En del av dessa är mindre importörer av telefoner som annars inte skulle finnas på den svenska eller nordiska marknaden. Men eftersom dessa lurar nästan uteslutande kör Android, och därmed har brett språkstöd så ska det inte innebära några problem, så länge du får med rätt sorts laddare.

I det här testet har vi tagit in telefoner från alla de större mobiltillverkarna, förutom Apple, då det inte finns någon Iphone som säljs ny till en så pass låg prislapp. Sedan har vi också försökt få tag på de mer udda tillverkarna för att se vad uppstickarna har att komma med. Tyvärr visade det sig vara ganska svårt att få tag på testexemplar av dessa, och bara ett par stycken svarade på vår förfrågan och hade möjlighet att delta.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade samtliga leverantörer av smartphone lanserade 2014 eller senare med ett pris i svenska butiker under 2 000 kronor enligt Prisjakt.nu, där vi kunde hitta en svensk presskontakt eller ta reda på vem den svenska importören är. Av 16 kontaktade leverantörer eller butiker med egen import fick vi svar från tolv, och av dessa var det åtta som hade telefoner tillgängliga för test. Därefter lyckades vi också få tag på testexemplar från två tillverkare till, direkt från butiker.

Telefonerna testades fabriksnya eller efter systemåterställning, samt med samtliga tillgängliga uppdateringar av operativsystem, gränssnitt och appar installerade. Prestanda mättes med Antutu Benchmark och 3dmark, samt bedömdes manuellt med laddning av webbsidor i telefonens standardwebbläsare, uppspelning av strömmad video och läsning av pdf-dokument.