Datorer är en spretig bransch att bevaka. Den består av en mängd olika typer av produkter som alla följer sina egna trender. En kategori som alltid gått sin egen väg är allt i ett-datorn. Både bärbara datorer och stationära datorer utan skärm har under senaste åren blivit mindre och mindre. Mer slimmade, mer kompakta, lättare…

Allt i ett-datorerna har gjort tvärtom. I början kallades de för ”köksdatorer”, och var små pekskärmsenheter som du lätt kunde lyfta med dig och plugga in vid till exempel köksbordet för att kunna surfa till frukosten. Nu har allt i ett-datorerna i stället blivit kungen på kontoret med hedersplats mitt på skrivbordet. Tillverkarna satsar stenhårt på att konkurrera om vilken som kan fläka ut sig mest, ta upp mest plats och stjäla mest uppmärksamhet, bara genom att fylla synfältet.

Asus Eee Top
Minns du gamla klassiska Asus Eee Top, en av de första "köksdatorerna"?

Teknikmässigt händer det väldigt mycket med allt i ett-datorer just nu, tack vare att flera spännande tekniker introducerats, både på skärm- och dator-sidan. I vårt test, där vi tagit in de allra största och bästa modellerna från de viktigaste tillverkarna, ser vi fem datorer med skärmar som alla urskiljer sig på något sätt. Upplösning på 4k eller till och med 5k på ett par av dem, snabba svarstider och smart blåljusfilter på en annan, professionell färghantering på en tredje och en minst sagt spektakulär kombination av böjd och dessutom extra bred bildskärm.

Processorer blir konstant mer högpresterande, och samtidigt svalare och mer strömsnåla. Det innebär att trots riktiga desktop-processorer i flera av datorerna så är inte kravet på tung och högljudd kylning särskilt högt.

En annan påtaglig trend är att pekskärmar så sakta verkar vara på väg ut. För ett par år sedan var det pek på allt som hette Windows i allt i ett-segmentet. Nu är det bara två av fyra toppdatorer med Windows som har det. Kanske är det pensioneringen av Windows 8 som gjort att tillverkarna gått tillbaka till mus och tangentbord istället med Windows 10 i skrivbordsläge.

Böjd allt-i-ett
Nya spännande format, men samtidigt mer traditionellt än på länge.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare som enligt prisjämförelsetjänsten Prisjakt.nu hade allt i ett-modeller med fyrkärnig kraftfull processor, separat grafikkort och högupplöst bildskärm i prisklassen 15 000 kronor eller mer, och bad dem ställa upp med sin bästa modell. Vi valde sedan att göra ett undantag för MSI vars dator endast är på 1080p, då den hade andra intressanta moderna egenskaper istället. Av de tillfrågade var det enbart tre som hade datorer tillgängliga för test, men två kompletterande datorer fick vi in ifrån återförsäljare istället.

Datorerna prestandatestades med Cinebench 11.5, 3dmark 11 och HD Tune Pro i det förinstallerade operativsystemet efter full systemuppdatering. Apple Imac prestandamättes med Cinebench 11.5 i OSX och med 3dmark 11 och HD Tune i Windows 10 installerat med Bootcamp. Förutom benchmarks bedömdes prestanda med bildbehandling i Photoshop CC, läsning av pdf-dokument i Adobe Reader och navigering på webbsidor med systemens standardwebbläsare (Safari, Edge och Internet Explorer). Ljudnivåer mättes med decibelmätare för studio på 30 centimeters avstånd från datorn i en tyst kontorsmiljö. Effekt mättes med wattmätare vid passiv respektive 100-procentig belastning av systemet.

Apple iMac - 3,2GHz QC 8GB 1TB 27" Pris vid test: 18990 kr.

Bästa pris just nu: 18985 kr