Så fungerar testvinnaren Avira

Att betala eller inte betala, det är frågan. Ett antivirusprogram är ett måste för alla Windows-ägare, och de mest kända kostar flera hundra kronor om året. Men du måste inte betala dyrt för att skydda datorn. Det finns bra gratisalternativ.

Den stora skillnaden mellan betal- och gratisprogrammen handlar egentligen inte om virusskyddet. Att hålla din dator fri från virus klarar båda av. Den stora skillnaden handlar i stället om bekvämlighet och support. Väljer du ett betalprogram skyddar det som regel inte bara mot virus. Nej, det är ett komplett paket med brandvägg (som skyddar som hackare), spamskydd (som stoppar oönskad e-postreklam) och föräldrakontroll (som låter dig bestämma vad barnen ska få göra).

Du som inte betalar får däremot nöja dig med virusskyddet, och vill du ha fler funktioner får du leta upp separata program som sköter det.

Betalprogrammen brukar dessutom ha någon form av support. Om något krånglar kan det här förstås vara värdefullt.

För dig som väljer ett gratisprogram är Avira det bästa valet. Att Avira segrade berodde förstås framför allt på att det ger ett nära hundraprocentigt skydd mot virus – utan några falsklarm. Det är dessutom lätt att använda och oerhört prestandasnålt.

Och som du ser av den här guiden är det dessutom lätt att komma igång med.

Alla helårsprenumeranter får ett kommersiellt säkerhetspaket utan kostnad. Läs mer på pcforalla.se/bonus.