Fem frågor om Avira

1. Hur installerar jag?
Surfa till www.avira.com och klicka på Free, Antivirus. Välj Download now och spara filen på Skrivbordet. Dubbelklicka,välj Accept and Install och godkänn eventuella varningsrutor.

2. Hur slipper jag tilläggsprogram?
Under installationen uppmanas du att installera några betalprogram. Det är frivilligt och du kan välja Skip.

Valfritt: Du kan tacka nej till Aviras reklamerjudanden.

3. Hur kommer jag igång?
Första gången du kör Avira visas en guide till företagets övriga program när du klickar på Check it out. Om du inte är intresserad kan du stänga rutan och välja Start Avira Free Antivirus. Nu öppnas programmet som i den stora bilden till höger. Några fler inställningar behöver inte göras och du behöver inte registrera dig.

Snabbstart. Klicka på gröna knappen så är du igång.
Snabbstart. Klicka på gröna knappen så är du igång.

4. Hur funkar Windows 10?
I Windows 8 och Windows 10 ingår antivirusprogrammet Windows Defender. Eftersom man inte ska ha två antivirusprogram samtidigt avaktiveras det automatiskt om du installerar Avira. För att dubbelkolla kan du högerklicka på Start-knappen och välja Kontrollpanelen, System och säkerhet, Säkerhet och underhåll (I Windows 8: Åtgärdscenter). Klicka på Säkerhet och gå till Virusskydd. Nu ser du att Avira Antivirus är aktivt. Skulle du avinstallera det kan du på samma sätt kontrollera att Windows Defender har blivit aktiverat.

Dubbelkoll. Windows håller koll på att dina antivirusprogram.
Dubbelkoll. Windows håller koll på att dina antivirusprogram.

5. Varför ska jag uppgradera?
Avira Free Antivirus är ett fullt fungerande antivirusprogram. Om du vill ha support och fler funktioner kan du välja det programpaketet Internet Security Suite. Det kostar drygt 400 kronor om året, men du får ett rabatterat pris genom att uppgradera din gratisversion med knappen Upgrade Now.