Microsoft Windows Defender

Microsoft Windows Defender

Microsofts program ger tveksamt skydd

Säga vad man vill om Microsoft Windows Defender, men det faktum att det ger dig grundläggande virusskydd även i en helt färsk Windows-installation måste ses som något positivt. Programmet ingår i nyare Windows-versioner som Windows 8 och 10 och har du en äldre version så går det att ladda hem Defender i paketet Security Essentials från Microsofts webb. Då visar sig installationen vara en ganska långdragen historia, men väl på plats så funkar programmet i stort sett precis som i Windows 8 eller 10.

Det är svårt att säga vad Windows Defender egentligen gör. Det är minimalt med information i programmets gränssnitt och det finns minimalt med möjlighet till egna inställningar. Dessa görs för övrigt inte i själva gränssnittet utan i en del av Windows generella inställningsmenyer. Det blir lite förvirrande att behöva hoppa mellan olika gränssnitt, men det är ju inget som du å andra sidan behöver göra särskilt ofta.

Microsoft Windows Defender

Problemet med Defender är att det inte ser ut att göra så mycket alls. Det genererar lyckligtvis inga falska träffar när det övervakar datorer, men missar å andra sidan en hel del skaldlig kod, speciellt så kallade nolldagsvirus. Och om du tror att du spar systemresurser genom att skippa tredjeparts-antivirus så gör du ett misstag. Defender påverkar prestandan mer än en del av utmanarna.

Fakta Microsoft Windows Defender

Funktioner utöver virussskydd: Surfskydd
Svenskt gränssnitt: Ja
Systemkrav: Windows Vista/7/8/8.1/RT/10

plus

Enkelt och diskret
Installerat och klart

minus

Undermåligt skydd
Få funktioner
Få inställningsmöjligheter

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10