Sophos Home

Sophos Home

Sophos skyddar alla familjens datorer

Sophos Home är ett gratis virusskydd som enligt tillverkaren kör samma teknik som det Endpoint Security som de säljer till företag. Hanteringen är dock anpassad för familjer i stället för it-avdelningar. Du registrerar dig på Sophos webb för att få tillgång till en ”dashboard", som sedan administrerar alla dina installationer. Med andra ord krävs ett konto med en e-postadress.

När registreringen är är klar kan en användare administrera och även till viss del fjärrstyra virusskyddet på upp till tio andra datorer. Allt är gratis, och till skillnad från konkurrenterna vill inte Sophos sälja på dig någon betalversion.

Installationen av Sophos klient är den långsammaste och segaste i testet, det kan ta upp emot en kvart, även på en hyfsat snabb dator. På vår tog det tolv. När det var klart var programmet igång utan större fanfar och det körs diskret och effektivt i bakgrunden.

Enligt AV-test har Sophos Endpoint Security ett bra om än inte perfekt resultat när det gäller virusdetektering, och mycket liten prestandapåverkan. 

Sophos Home

Programmet är extremt minimalt med få funktioner utöver skälva virusskyddet, och du kan inte göra några inställningar själv i klienten. De få saker som går att ställa in görs av administratören i webbgränssnittet. Egentligen finns bara en påtaglig extra funktion, möjligheten att filtrera och blockera olämpligt eller potentiellt skadligt innehåll för enskilda datorer.

Fakta Sophos Home

Funktioner utöver virussskydd: Webbfilter/föräldrakontroll
Svenskt gränssnitt: Nej
Systemkrav: Windows 7/8/8.1/10

plus

Smart lösning för administration
Säkert skydd
Inget uppgraderingstjat

minus

Få extra funktioner
Minimalt med inställningsmöjligheter

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10