Tidigare i år gjorde vi vårt årliga stortest av kommersiella säkerhetspaket för datorn, denna gång med Windows 10 i fokus. Vi ville se vem som erbjöd bäst virusskydd och mest komplett uppsättning andra säkerhetsfunktioner för det nya systemet. Men det finns även många alternativ för gratis antivirus för dig som inte vill lägga ned dyra slantar på sådana sviter.

För det första finns ju Windows inbyggda virusskydd Windows Defender. Det ligger långt efter de stora säkerhetssviterna när det gäller både grundläggande virusskydd och extra säkerhetsfunktioner, vilka helt saknas. Vår rekommendation är därför att du inte nöjer dig med det i din dator. För det andra finns en hel uppsättning gratis säkerhetspaket som helt kan ersätta betalprogrammen.

Säkerhetspaket
Dyrt men tryggt. De bästa säkerhetssviterna är inte direkt billiga.

Vad är då skillnaden mellan gratisprogrammen och de säkerhetssviter du får betala för? Tja, i flera fall är det faktiskt inte så lätt att svara på. Skyddet mot virus, trojaner och liknande skadlig kod är det samma, och några av betalprogrammen är så nerslimmade och har så få extra funktioner att ett bra gratisprogram är lika användbart. Speciellt eftersom en del av gratisprogrammen också ger dig en knippe extra småverktyg som kan hjälpa till att hålla datorn säker.

De allra bästa betalprogrammen har dock funktioner som vi saknar i flertalet av de kostnadsfria programmen, som extra säkert läge vid bankaffärer, föräldrakontroll och skräppostfilter för e-post. Det kan hända att ett gratisprogram har något av detta, men inte allt.

Flera av de gratisprogrammen fungerar dessutom som reklampelare för tillverkarens egna kommersiella produkter, och suktar dig i gränssnittet med funktioner du inte får tillgång till om du inte betalar.

För det mesta gör det inte så mycket. Vi får kanske en fråga vid installationen om vi inte egentligen ville ha betalprogrammet istället. Eller så innehåller programmets gränssnitt länkar till uppgradering.

Ibland är det lätt att ignorera, i andra fall är tjatet om uppgradering till betalversioner mer påtagligt, med återkommande popup-fönster och e-posttjat. Sådant ger givetvis en rejäl plump i protokollet i vårt test.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi utgick från den utvärdering av antivirusfunktioner i Windows 10 som testföretaget AV-test.org har gjort. Utifrån den laddade vi hem och testade alla som erbjöd ett gratis antivirusalternativ. Programmen installerades ett och ett på en pc med Intel Core i5, 4 GB ram, 128 GB ssd och 64 bitars Windows 10 Home, med återgång till en tidigare systembild mellan varje test. I de fall programmens gränssnitt hade svenskt språkval valdes detta.

Vi bedömde programmens funktionsutbud, gränssnitt, installationsförfarande och användarvänlighet - inklusive hur mycket programmet syns och stör det vardagliga arbetet. För omdöme om virusskyddens effektivitet och systempåverkan refererar vi till rapporterna från AV-test.org.