Det finns många tillfällen när vi vill kunna spela in det som sker på skärmen. Om datorn krånglar kan det vara svårt att beskriva vad som händer, och det är smidigare att skicka en film till någon kunnig.

Missa inte: Så blir du av med reklamen på Windows 10:s låsskärm

På samma sätt finns det mycket som är lättare att förklara på film. Att lägga ut instruktioner till program på Youtube har blivit populärt, och du kan förstås även göra det direkt med dina vänner och kollegor.

Ja, det finns till och med människor som blivit rika på sina skärmfilmer. Svensken Felix Kjellberg, alias Pewdiepie, är världsberömd för sin Youtube-kanal där han filmar och kommenterar datorspel han spelar. Framgången har till råga på allt gjort honom till mångmiljonär.
Inbyggd i systemet

Att spela in skärmen har hittills varit dyrt eller krångligt, men från och med Windows 10 är det busenkelt. Funktionen finns nämligen inbyggd i systemet.

Verktyget kallas för Game DVR, och det är framför allt skapat för att du ska kunna spela in olika spelmatcher. Du kan sedan använda den inbyggda Xbox-appen för att dela resultatet med dina spelkompisar.

Det finns dock inget som hindrar dig från att använda verktyget till helt andra saker. Du kan spela in valfritt program, och eftersom resultatet blir en så kallad mp4-fil kan du använda den hur du vill.

Du kan även öppna filmen i Windows 10-appen Foton för att trimma den – alltså skära bort delar i början eller slutet.

För mer avancerade filmer går det även att använda ett mer funktionsrikt videoredigeringsprogram.

Så spelar du in – utan Windows 10

Även om du saknar Windows 10 är det möjligt att spela in din skärm. Det är dock inte inbyggt i operativsystemet utan du får använda fristående verktyg.
Camstudio är exempelvis ett populärt program. Det fungerar från Windows 98 och framåt och det är helt gratis. Du laddar hem det på vår programbank Laddaner.nu

Screencastomatic

Det finns även webbaserade tjänster du kan använda, till exempel Screencast-O-Matic och Screencastify, som du kan installera som ett tillägg till Google Chrome.