Vilken är hemmets bästa skärm? De flesta skulle nog svara ”tv:n”.
Vi har som regel en tv på minst 30 tum, och nyare apparater är betydligt större än så. Tv-soffan brukar dessutom vara hemmets mest bekväma plats, men ändå väljer vi ofta en obekväm stol framför datorn eller mobiltelefonens minimala skärm. Förklaringen är enkel: våra tv-vanor har ändrats snabbare än våra inredningsvanor.

Missa inte: Här är de bästa streamingtjänsterna för film och tv-serier

Vi tittar allt oftare på digitala tjänster som SVT Play, Netflix och Youtube i stället för konventionell tablå-tv. Eftersom den internetuppkopplade smart-tv:n bara har några år på nacken är många hänvisade till att titta via mobilen, surfplattan eller datorn.

Men lyckligtvis behöver det inte vara så. Det är nämligen enkelt att koppla alla tekniska prylar till tv:n.

Mer än tv

Att titta på de digitala film- och tv-tjänsterna är givetvis den viktigaste anledningen att koppla ihop tv:n med andra datorprylar, men det finns fler.
Vill du visa upp dina foton för släkt och vänner finns ingen bättre plats än vardagsrummet – och ett annat användningsområde är datorspelen. Många spel har en fantastisk grafik, och här blir förstås 50 tum en större upplevelse än 5 tum.

För föreningen eller det lilla företaget kan en tv dessutom vara ett billigt alternativ till dyra projektorer för presentationer i Powerpoint eller Prezi.

Galet lätt
Det är inte länge sedan det var rejält krångligt att koppla ihop it-prylarna med tv:n. Vi var många som trasslade med olika sorters specialkablar och adaptrar för att få in både ljud och bild i våra gamla tjock-tv-apparater.

I dag är allt lättare. Det finns gott om lösningar, och här har vi samlat de bästa alternativen.

Våra tips utgår från att din tv har en hdmi-ingång. Hdmi står för high-definition multimedia interface, och är en standard som för att föra över både bild och ljud. Den påminner om de scart-kontakter som vi en gång använde för att koppla ihop tv:n och vhs-videon – men kvaliteten är förstås mycket bättre.

Har du en platt-tv har den så gott som alltid minst en hdmi-ingång. Skulle du däremot ha en äldre tv är det ändå inte kört.

Missa inte: Så får du en smartare tv

Gör tjock-tv:n smart

Om du vill koppla datorn, mobilen eller surfplattan till tv:n bör du definitivt använda en platt-tv. Våra gamla ”tjock-tv-apparater” har för dålig upplösning, vilket betyder sämre bild. Den har dessutom analoga ljud- och bildingångar, vilket också betyder sämre kvalitet. Beroende på vilka sladdar du använder kan du dessutom behöva ha separata ljudkablar, vilket blir lite knöligt.

Samma problem gäller förstås om du har en gammal dator, som saknar hdmi.

Det är trots allt möjligt att även använda gammal teknik, och du får ta hjälp av rgb-, s-video-, scart- eller komposit-kablar.

Hur du gör kan du läsa mer om i vår artikel.

Enklare för Iphone och Ipad

Att koppla sin Iphone eller Ipad till tv:n är enkelt. 2012 lanserade Apple en kontakt som kallas för Lightning, så om du har minst Iphone 5, Ipad 4 eller Ipad Mini behöver du bara skaffa en adapter. Den ansluter du sedan till tv:ns hdmi-ingång med en sladd.

Har du äldre Apple-produkter använder du i stället en adapterkabel för den äldre 30-pin-tekniken.

Observera att alla appar inte tillåter att du på det här sättet speglar innehållet till din tv. Det är med andra ord inte säkert att det fungerar.

Vill du ha en trådlös lösning har Apple har tagit fram en teknik som kallas för Airplay och som används i företagets alla produkter. För att koppla din Iphone, Ipad eller Mac-dator till tv:n är den bästa lösningen att köpa en så kallad Apple TV. Det är en liten box som du kopplar till tv:ns hdmi-ingång och ansluter till det trådlösa nätverket. Du kan sedan spela upp film och visa bilder från din Iphone, Ipad och Mac. Det finns också lösningar som gör att du kan ansluta Android- eller Windows-prylar, men det funkar inte optimalt.

Mångsidig. Apple TV gör det lätt att visa innehåll från alla sorters Apple-prylar.
Mångsidig. Apple TV gör det lätt att visa innehåll från alla sorters Apple-prylar.


Apple TV dessutom användas självständigt – utan mobil. Den har både en egen fjärrkontroll och en inbyggd appbutik. Det finns exempelvis appar för SVT Play, Netflix och Youtube. Dessutom finns det gott om spelappar, vilket gör att den fungerar som en spelkonsol

Nackdelen med alla Apples lösningar är att de är ganska dyra. En Lightening-adapter kostar cirka 550 kronor medan en Apple TV går på cirka 1 700 kronor.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Tid: 30 minuter
Det här behöver du

  • En dator, smartphone eller surfplatta.
  • En tv – helst med hdmi-ingång.

Det här lär du dig

  • Att koppla alla dina prylar till tv:n.
  • Hur du gör med och utan sladd.