Behöver du tydliggöra hur föreningen eller organisationen fungerar, eller visa arbetsgången för en uppgift? I så fall är flödesscheman ofta användbara. Det finns gott om program för att skapa snygga scheman, av vilka Microsoft Visio nog är det mest kända. Men de kostar pengar.

Google tillhandahålla som bekant användbara verktyg på nätet i form av Google Dokument, men till de mer undanskymda av dessa hör nog Google Teckningar. Det är i grunden ett enkelt bildbehandlingsprogram, men har också funktioner för att skapa flödesscheman och det är dem vi ska koncentrera oss på här.

Det finns en standard för hur former i flödesscheman ska se ut. Exempelvis betyder en romb ett beslut, medan en rektangel betecknar en process. Google Teckningar har alla former och verktyg du behöver för att skapa professionella flödesscheman på nätet.

Så gör du schemat med Googles hjälp 

Skapa

1. SKAPA
Surfa till din Google Drive och klicka på Skapa. Välj Fler och sedan Google Teckningar. När din teckning öppnats, klicka på Form och sedan på Former. Välj bland formerna för flödesscheman, de tre nedersta raderna.

Former

2. FORMER
Använd hårkorset för att placera din form där du vill ha den. Dubbelklicka i den för att skriva in en text och välj Centrera i menyvalet Justera. Lägg till några fler former och gör likadant. Ctrl + C och Ctrl + V är bra för att få samma storlek på alla.

Bind ihop

3. BIND IHOP
Använd de röda stödlinjerna för hjälp med placeringen. Sedan behövs sammanbindning. Välj Pil från ikonen Linje i menyn. Vid behov, använd också Vinklad anslutare. Koppla ihop dina former. Pilarna klickar automatiskt till mittpunkterna.

Märk

4. MÄRK
Välj Textruta i menyn och dra ut textrutor där du vill ha svarsalternativen för de olika pilarna. Skriv in svaren. När hela ditt schema är klart kan du ladda ned det i valfritt grafikformat med hjälp av Arkiv-menyn eller publicera det direkt på webben.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 30 minuter
Det här behöver du:

  • Google-konto

Det här lär du dig:

  • Att jobba med flödesscheman i Google Teckningar.