Din mobil är inte bara en fantastisk kamera för fotografier. Den fungerar även utmärkt som videokamera. Oavsett om du är iväg på semesterresa eller bara befinner dig hemma i vardagen kan det vara kul att filma.

Här är några bra verktyg som hjälper dig att göra filmen bättre och roligare.

Videopad

Videopad - bästa programmet för datorn

Microsoft Movie Maker, var en gång det bästa gratisprogrammet för videoredigering på pc. Om du fortfarande har det installerat fungerar det fortfarande, men Microsoft har slutat sprida det.

Missa inte: 7 gratisprogram som sparar dig nästan 7000 kronor

Ett program som fungerar på samma sätt är Videopad. Du kan göra enkel redigering, och spara filen på hårddisken eller Youtube. Programmet är gratis för hemmabruk, se bara till att klicka på den länk som står under rubriken Get it free och inte den betalversion som står högst upp.


Adobe Premiere Clip

Adobe Premiere Clip - toppenapp på mobilen och plattan

Vill du redigera film direkt i mobilen eller surfplattan är Adobe Premiere Clip ett bra val. Det är en nedbantad version av Adobes populära proffsprogram Premiere.

Premiere Clips har alla grundfunktioner du behöver, och du kan spara filmen som en fil eller dela den via Adobes egen molntjänst, eller Youtube.

Adobe Premiere Clip
Ladda ner till Android
Ladda ner till IOS
 

Youtube

Redigera direkt i webbläsaren

Du som tänker ladda upp filmer på Youtube behöver inget separat verktyg för videoredigering. Med hjälp av Youtube Editor gör du grundläggande redigeringen på direkten. Verktyget är gratis och du kör det via webbläsaren.
 

Freesound

Fixa gratis ljud och musik

Ett enkelt sätt att göra din film roligare är att lägga på musik och ljud. Om du ska publicera den är det viktigt att du inte använder vanlig, upphovsrättsskyddad musik.

Du hittar fri musik och ljud på det stora ljudbiblioteket Freesound. Alla kan söka och lyssna, men för att ladda ned filerna måste du registrera dig.
 
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning