Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.

Jag vet inte om Facebook-grundaren Mark Zuckerberg har läst Astrid Lindgrens bevingade ord från en av de första Pippi-böckerna, men han borde ta till sig grundtanken: Med styrka och storlek följer ett stort ansvar. Den senaste tiden har vi sett att Facebook gör precis tvärtom.

Missa inte: Så ägd är du av storföretagen – och därför är det ett jätteproblem

Facebook har som bekant länge blockerat allt som kan kopplas till nakenhet. Zorn-kullor, ammande kvinnor och information om bröstcancer stoppas snabbt av Facebooks moralpolis.

Näthat behandlas däremot på ett annat sätt. Inlägg som ”Hon ska få en hård kula i nacken den satans pisshoran” och ”Kan ingen bara skjuta apan” får ligga kvar, trots att det handlar om namngivna personer. När inläggen anmäls blir svaret att de inte strider mot Facebooks regler. Det här avslöjade Svenska Dagbladet nyligen i en uppmärksammad artikelserie.

Om det hade hänt när tjänsten var ny hade det inte varit något större problem. När Facebook grundades 2004 var den bara en angelägenhet för studenterna på Harvard.

I dag har Facebook 1,6 miljarder användare, vilket är lika många människor som bor i Europa, Nordamerika och Sydamerika. Facebook har blivit världens viktigaste media, med en enorm påverkan över människors liv. Att de stoppar information om bröstcancer men tillåter uppmaningar till mord är ett problem. Ett stort problem.

Precis som andra makthavare måste Facebook kunna kritiseras. Och precis som andra makthavare måste Facebook vara beredda att besvara kritiken.

Det här verkar Facebook inte ha förstått. Alla journalister som skrivit om företaget vet hur svårt det är att få svar på sina frågor. Att få till en intervju är näst intill omöjligt, och som regel får man nöja sig med diffusa mejlsvar.

Ja, ibland försöker Facebook till och med tysta sina kritiker. När Svenska Dagbladet skrev om näthatet fick de tillstånd att besöka Facebooks Dublin-kontor. Tillståndet drogs dock snabbt tillbaka när det visade sig att tidningen skulle skicka frilansjournalisten Jack Werner, en av Sveriges främsta experter på sociala medier. Jack Werner, som varit kritisk mot Facebook, var inte välkommen till Dublin, och även en planerad videointervju ställdes in.
Facebook verkar ha hämtat inspiration från Vladimir Putins mediehantering.

Experter runt om i världen har länge frågat sig om det finns något som kan stoppa Facebook. Själv tror jag att nätjättens växande arrogans kan blir ett jätteproblem.

Många av oss lägger hela vårt liv i Facebooks händer, och vi ger företaget tillgång till sådant som tidigare varit dolt i våra mest privata dagböcker.
Det här gör vi eftersom vi litar på Facebook. Jag tror inte att det krävs många sprickor i deras trovärdighetsfasad för att vi ska bli betydligt mer restriktiva.

Om Facebook blir en tummelplats för näthatare tror jag att det känns mindre lockande att dela våra liv. Och om Facebook väljer att inspireras Vladimir Putin i stället för av Astrid Lindgren tror jag företaget kan räkna med stora problem.


Denna vecka granskar vi nätjättarnas kontrollbehov. Du hittar alla våra artiklar i ämnet här.