Än är mänskligheten inte helt utträknad. Alphago må visserligen ha vunnit tävlingen redan i lördags efter tre raka segrar mot Go-mästaren Lee Se-Dol, men den 33-åriga sydkoreanen fick under söndagen sin revansch när han äntligen besegrade Alphago, AI-programmet som utvecklats av Google Deepmind, i den fjärde av totalt fem matcher.

Missa inte: Vi har en vinnare! 3-0 till Alphago i historisk match

Lee Se-Dols första vinst kom efter att Alphago spelat flera, enligt kommentatorerna, "märkliga" drag som de inte kunde klura ut om de var misstag eller bara ovanliga strategier.

Google Deepminds VD Demis Hassabi skriver själv via Twitter att Alphago mycket riktigt gjorde misstag och skriver att AI:n trodde att det gick bra för den men blev sedan osäker vid drag 87, då den insåg att den hade gjort ett misstag vid drag 79. Programmet justerar sin spelstil baserat på hur den tycker spelet går.

Lee Se-Dol fick motta jubel och applåder när han kom till presskonferensen efteråt och sa att han aldrig tidigare fått så många gratulationer för att ha vunnit en match. Lee Se-Dol refererade även tillbaka till att han först trodde att han skulle vinna hela tävlingen med 5-0 eller 4-1 och att vinsten efter tre raka förluster därför betyder väldigt mycket för honom.

– Lee Se-Dol är en otrolig spelare och han var för stark för Alphago idag, säger Demis Hassabis och tillägger att förlusten kan hjälpa Deep Mind att testa gränserna för sin AI.

– För oss är förlust väldigt värdefullt. Vi är inte säkra på vad som hänt ännu.

Deep Minds Alphago-program har än så länge besegrat den 18-faldige världmästaren tre gånger med sitt avancerade system. Tävlingen är första gången som ett datorprogram givit sig på en professionell 9-dan Go-spelare, ett uråldrigt kinesiskt brädspel som länge betraktats som omöjligt för datorer att nå elitnivå i på grund av de höga kraven på intuition som krävs. Lee Se-Dol tävlade om en summa på en miljon dollar som nu istället går till välgörenhet.