Wikipedia-medgrundaren Jimmy Wales gästade under helgen konferensen South by Southwest under en programpunkt där han samtalade med författaren och Appleveteranen Guy Kawasaki. Under samtalet berättade Jimmy Wales om sitt missnöje med självupptagna företag som redigerar sina egna Wikipedia-sidor.

– Företag behandlar det som ett kraftfull marknadsföringsverktyg men jag tror de är rubbade och borde lämnas oss i fred, sa Jimmy Wales under samtalet och tillade att han samtidigt tror att bra pr-team vet bättre än så och hellre undviker förnedringen med att bli upptäckt med att publisera något vilseledande på Wikipedia.

– De bästa pr-företagen brukar vara väldigt duktiga på att interagera med Wikipedia.

Under samtalet pratade Jimmy Wales även om Wikipedias ursprung som kom från det nu nedlagda uppslagsverket Nupedia. Sidan fick teamet att inse att om de skulle lyckas med Wikipedia så var de tvugna att vara ännu mer akademiska än ett traditionellt uppslagsverk. En inställning som onekligen givit resultat. Wikipedia och dess syskonsidor under Wikimedia Foundation är idag bland nätets mest besökta sajter. Alexa.com rankar Wikipedia i nulägget som världens sjunde mest traffikerade sajt. Något som blir extra imponerande med tanke på att ingen traffik kommer från Kina som har bannlyst sajten. Jimmy Wales säger att bytet till SSL gjort att det nu är svårare för länder att filtrerar bort delar av Wikipedia.

– Vi kommer inte kompromissa kring det och det verkar inte heller Kina göra.

Jimmy Wales fick också chans att prata om sitt teams rättsliga mål med USA rörande massövervakning vilket Wikimedia stämt NSA för. Han pratade även om hur smartphonens popularitet kan komma att göra att hans verksamheters inkomster minskar. Även om Wikipedia är reklamfritt så är Jimmy Wales även involverad i andra projekt så som Wikia fan-sidor vilka lever på annonser.

– Intänkter per sidvisning är betydligt mindre på mobilen än på en desktop, sa Jimmy Wales.

–Om trenden fortsätter så här så kommer vi förmodligen att halvera våra inkomster.

Slutligen hann Jimmy Wales också prata om sin fascination för förarlösa bilar, skeppsvrak, sin avsmak för Donald Trump och att han inte är orolig för att Wikiepdia skall tas över av robotar i framtiden.

– När datorer kan skriva uppslagsverk... då kommer vi ha betydligt större saker att oroa oss för.