Sulon Q är en vr-hjälm som skiljer sig lite från de mer kända varianterna Oculus Rift och HTC Vive som båda släpps inom kort. Sulon Q behöver nämligen inte en sladd till en pc kopplad till sig utan fungerar helt fristående.

För att åstadkomma det sitter det i praktiken en hel dator inbyggd i hjälmen. En fyrkärnig AMD FX-8800P och grafikkretsen Radeon R7 kan köra Windows 10 direkt på huvudet och rendera världen du ser framför ögonen. Lagringen sköts av en ssd på 256 gigabyte och den har 8 gigabyte ram. Skärmen framför ögonen visar 2560 x 1440 pixar och är av oled-typ.

Hårdvaran är alltså relativt blygsam jämfört med systemkraven för Oculus Rift och HTC Vive, som båda kräver Nvidia Geforce GTX 970 eller AMD Radeon R9 290 och Intel Core i5-4590 eller bättre. Radeon R7-serien är i jämförelse budgetkort som kostar ungefär hälften så mycket och ger prestanda därefter. Även processorn är markant klenare.

Detta behövs så klart för att ändå kunna göra en hjälm som är relativt lätt och smidigt så att den inte anstränger nacken allt för mycket. Sulon Q ser dock ut att bli betydligt större och tyngre än konkurrenterna. Fördelen är så klart att den kan användas fritt i rummet utan att oroa sig för att trassla in sig i sladden.

Hjämen från Sulon har även två kameror på framsidan som kan skapa en 3d-modell av rummet för förstärkt verklighet (augmented reality).