En Microsoftchef sa under fredagen att företaget ber om ursäkt för de oplanerade offensiva och sårande tweets som företagets chattrobot Tay skickade ut tidigare i veckan.

Missa inte: Microsofts chattrobot blev nazist på några timmar

"Tay är nu offline och vi tittar efter en lösning så att Tay skall komma tillbaka bara när vi är säkra på att vi kan förebygga elakartade uppsåt som strider mot våra principer och värderingar" skrev Microsoft Reaserch vicepresident Peter Lee i en bloggpost rörande händelsen.

Peter Lee vill även försäkra alla om att Tay inte heller första gången släpptes lös på allmännheten utan några som helst förberedelser. Tay var från början en ny version av en liknande chattrobot vid namn Xiaolce som enligt Lee dagligen sprider glädje till över 40 miljoner människor i Kina.

"Vår positiva erfarenhet av Xiaolce fick oss att undra: Skulle en AI vara lika fängslande i en radikalt annorlunda kulturell miljö?" skriver Lee.

"Tay - en chattrobot skapad för 18-24-åringar i USA för underhållningssyften - är vårt första försök att svara på den frågan."

Så kanske är det bara fel på västvärlden helt enkelt? Det är ännu oklart när och om Tay kommer tillbaka.