Nätet innehåller webbsidor på hundratals olika språk. Utöver vårt eget språk brukar vi svenskar klara oss hyfsat på engelska, men hur gör du om du hittar en sida som verkar intressant, men som du inte kan läsa? Det finns hjälp!
Ett bra verktyg är Google Översätt.

Google Översätt förekommer i många olika former: en mobilapp, en kopia-och-klistra-webbplats och ett webbläsartillägg. Här visar vi hur du använder det senare för att översätta hela webbsidor med bara ett par klick på musen. När du översätter en sida bibehåller Google webbplatsens formatering inklusive typsnitt och färger och ersätter ord med översatta motsvarigheter.

Det blir oundvikligen grammatiska fel. Översättning är en komplicerad process, särskilt när det gäller ord med flera betydelser beroende på sammanhang. Men oftast blir det åtminstone begripligt.

Google Översätt är inbyggt om du använder Chrome som webbläsare. Om du utnyttjar Firefox, eller Internet Explorer måste du ladda ned ett tillägg. I Edge går det inte ännu. Bilderna i vårt exempel kommer från Google Chrome.

Översätt sajten – även om det är rena grekiskan

Översätt

1 Översätt. När du befinner dig på en webbsida på ett annat språk, högerklickar du på den. Klicka sedan på Översätt till svenska i listan över alternativ. Vilket språk som visas beror på valt standardspråk i Windows.

Alternativ

2 Alternativ. Sidan visas nu hjälpligt väl översatt. I en liten popup-ruta uppe till höger kan välja att återgå till originalspråket eller klicka på Alternativ för att ändra dina språkinställningar.

Språk

3 Språk. Nu kan du välja ett annat översättningsspråk för sidan. Du kan också bocka för Översätt alltid för att automatiskt översätta alla sidor i framtiden. Klickar du på Språkinställningar kommer du till Chromes inställningar.

Snabbguide

4 Firefox. Vill du kunna göra samma sak i Firefox? Klicka på de tre strecken uppe till höger, välj Tillägg och sök efter translator. Installera Google Translator for Firefox. Skillnaden är att den översatta sidan öppnas i en ny flik.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 10 minuter.
Det här behöver du:

  • Webbläsaren Chrome, eller annan webbläsare med tillägg.

Det här lär du dig:

  • Att läsa webbsidor på alla språk.