Hemmaservrar, nätverks­diskar, nasar… Oavsett vad vi kallar produktkategorin så blir den allt mer populär. Som namnet skvallrar om handlar det om en apparat som lagrar stora mängder filer och gör dem tillgängliga via nätverket.

Att nasarna har blivit så populära beror bland annat på att priserna har rasat den senaste tiden. De tar dessutom lite plats och går att köra dygnet runt utan att störa.

De filer som du lagrar här går att komma åt från alla datorer, surfplattor, tv-apparater, mediespelare och mobiler du använder hemma. När du visar semesterbilder för släkten på tv-apparaten behöver du inte starta någon dator först. Samma sak gäller när du vill strömma en film eller lyssna på musik. Alltihop är ständigt tillgängligt via din nas-enheten.

Allt på ett ställe

En fördel med en nas är möjligheten att ha alla viktiga data samlade på ett enda ställe. Det blir därför mycket enklare att säkerhetskopiera dem.

Alla produkter vi har testat här har usb-portar, så du kan ansluta en extern hårddisk. De har också färdiga funktioner för att säkerhetskopiera sitt innehåll till en ansluten disk. Det här ger bra datasäkerhet.

De flesta nasar säljs utan hårddiskar. Du behöver komplettera dem med en, två eller fyra 3,5-tums hårddiskar med sata-kontakter. Det är den vanligaste sortens hårddiskar för allt från skrivbordsdatorer till servrar, och utbudet är enormt.

Priserna varierar från 500 kronor upp till flera tusen. De mest prisvärda storlekarna just nu är de på tre eller fyra terabyte, sådana kostar mellan 900 och 1 500 kronor.

Gratis Dropbox

Alla testdeltagarna kopplas in i ditt nätverk via vanlig nätverkskabel, en sådan medföljer till samtliga. Det vanliga är att placera nas-enheten intill din bredbandsrouter där du kan koppla in den direkt i en lan-port i routern eller i en lös switch om du har en sådan.

Din nas kan sedan fungera som ett privat moln. Det betyder att den beter sig som Dropbox eller Onedrive – fast utan avgifter eller begränsningar i utrymme. Det här blir olika krångligt med olika enheter. Vill du köra privat moln rekommenderar vi att du i första hand väljer någon av de testdeltagare som inte kräver anpassning av brandväggen. I annat fall måste du kontrollera att du har en brandvägg som kan anpassas så att den tillåter trafik till din nas.

Förklaringen till det här är att säkerhet och bekvämlighet ofta hamnar i konflikt. Vi måste skydda våra hemdatorer, vilket trasslar till livet. I stort sett alla användare har en brandvägg och den är ofta inbyggd i bredbandsroutern.

Så funkar brandväggen

Grundprincipen för brandväggar är enkel: de blockerar all oanmäld trafik utifrån. De släpper igenom trafik inifrån nätverket och de accepterar svar utifrån på förfrågningar som kommer inifrån.

Låt oss ta ett exempel. När du surfar skickas en begäran om en sida till en webbserver, som exempelvis pcforalla.idg.se. Data från IDG:s webbserver släpps in genom brandväggen eftersom den så att säga är ett svar på en fråga från en dator på brandväggens insida.

Det finns ett par traditionella sätt att komma åt saker bakom en brandvägg utifrån. Ett sätt är portöppning, att öppna ”hål”, i brandväggen som leder fram till ett visst program, till exempel en webbserver.

Så länge webbservern inte går att hacka är säkerheten god - du kommer enbart åt saker utifrån som det programmet tillhandahåller. Men blir webbservern hackad så är brandväggen i praktiken satt ur spel. Dessutom kan det kännas krångligt att öppna portar och ställa in dem korrekt. Nu kan detta ibland förenklas med hjälp av en teknik som heter upnp, universal plug-and-play. Det här är något som testdeltagarna från Asustor och Zyxel erbjuder.

Tunneln som underlättar
Ett betydligt säkrare men ofta krångligare sätt att komma åt data innanför en brandvägg är att skapa något som kallas för vpn, ett virtuellt privat nätverk. Du skapar en krypterad förbindelse, en så kallad tunnel. Vpn är en säker metod och används flitigt av företag, men den är ofta krånglig.

Ett sätt att göra vpn enklare är att ansluta via en online-tjänst. Det är denna metod som till exempel Dropbox använder. En Dropbox-klient i din dator hemma skapar automatiskt en vpn-tunnel till Dropbox-tjänsten på nätet, samma sak gör Dropbox-klienten i din jobbdator. Brandväggarna på bägge ställena tillåter data att åka i bägge riktningarna eftersom trafiken kommer från ett program på brandväggens insida.

Två av våra testdeltagare, Synology och Western Digital, använder samma princip. Ett program i nas-enheten håller kontakt med en online-tjänst. Via den kan du sedan både hämta data från och skicka data till din nas hemma. Det här är den i våra ögon överlägset enklaste och bästa lösningen.

Små skillnader

Skillnaderna i prestanda mellan våra testade enheter är ganska små. Det beror helt enkelt på att vi hållit oss i ett hyfsat smalt prisintervall.

Pris och prestanda följs åt ganska väl hos nas-enheter, detta eftersom prestanda till stor del styrs av vilken processor och hur mycket minne man använder. Dyrare processorer och mer minne ger bättre prestanda.