Det är inne med nas-enheter och nyligen testade vi sex populära modeller. Läs testet här!

En nas, network attached storage, är ett utmärkt sätt att dela filer i ett lokalt nätverk, men passar också perfekt för att säkerhetskopiera eller strömma media till en smart tv eller annan enhet. Kort sagt för att lagra data som alla ska kunna komma åt, så att de inte behöver finnas på alla datorer.

Användningsområdena för en nas eller hemmaserver är många, du kan säkert komma på många fler själv. Men om du nu inte har råd att köpa en färdig enhet som är specialanpassad för ändamålet, vad gör du då? Fixa en själv!

En vanlig dator

En nas är ingenting annat än en enkel dator med processor, minne och hårddiskar – men med allt annat bortskalat. Det innebär förstås också att det faktiskt går att använda en vanlig dator, och det fina i kråksången är att den inte behöver vara särskilt resursstark.

Du har säkert någon gammal dator stående. Den har ersatts av en snabbare och starkare, men du har ännu inte haft hjärta att åka till återvinningen med. Den duger säkert!

Inte skrot. En uttjänt dator kan fungera utmärkt som alternativ till en nas.
Inte skrot. En uttjänt dator kan fungera utmärkt som alternativ till en nas.

Det finns många system som kan användas för att driva en hemmaserver. Du kan till exempel kika på Nas4free eller Free NAS. I den här artikeln använder vi programmet Amahi, som har många av de funktioner du skulle fått om du köpt en kommersiell nas.

Amahi är gratis, men kräver att du skapar ett användarkonto. Det ger dig en filserver som du enkelt kan använda, men dessutom tillgång till exempelvis en vpn-server (se pcforalla.se/vpnrouter) och en egen webbadress för att ”surfa hem”.

Du kan också välja mellan ett stort antal appar att installera i ditt Amahi-system för att få olika funktioner, som den förträffliga mediaservern Plex, säkerhetskopiering och synkronisering av olika slag, en bittorrent-klient och en massa annat. En del av dessa kostar dock pengar. Du hittar dem på här.

Amahi är Linux-baserad, men går utmärkt att installera även utan kunskaper i detta operativsystem. Efter installationen behöver du bara kunna Linux om något skulle krångla rejält. Men då kanske det är enklare att helt enkelt installera om.

Egen kontrollpanel. Amahi ger dig en kontrollpanel på webben för att övervaka din installation.
Egen kontrollpanel. Amahi ger dig en kontrollpanel på webben för att övervaka din installation.

En nas är bättre därför att…

… den är konstruerad enbart för att lagra filer och distribuera dem på olika sätt i nätverket.

… den, på grund av sin konstruktion för ett enda syfte, är den tystare och strömsnålare än en dator.

… den inte kräver bildskärm, mus eller tangentbord.
                       

En dator som hemmaserver är bättre därför att…

… du kan bygga om den och konfigurera den som du vill.

… det blir mycket billigare. Pengarna du sparar kan du lägga på fler och rejälare hårddiskar.

… du som inte vill använda en gammal dator kan bygga en helt ny, till exempel i ett litet barebonechassi. Ja. du kan till och med skräddarsy den i en Ikea-möbel för att gömma den.

Fakta

Svårighetsgrad: Svår
Tid: 60 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator som du inte längre använder.

Det här lär du dig:

  • Att konfigurera en gammal dator för fillagring.