Clip art eller klippbilder var förr ett populärt inslag i Microsoft Office. Med några enkla val under Infoga gick det att välja mellan ett stort antal små och enkla bilder att använda i dokument. Numera är detta borttaget, till förmån för en webbsökning efter bilder.

Inte heller i Google Dokument finns funktionen med klippbilder som standard. Men där finns ett gratis tillägg att installera för alla som enkelt vill kunna komplettera sina dokument med passande småbilder.

Openclipart innehåller över 50 000 bilder och det finns dessutom en betalversion för att få dem högupplösta. Som vanligt måste du ha ett Google-konto för att kunna använda Google Dokument. Du kommer att upptäcka att det också finns massor av andra tillägg du kan experimentera med.

Använd gulliga bilder när du skriver brev

Lägg till

1 Lägg till. Surfa till din Google Drive och öppna något av det du sparat i Dokument – eller skapa ett nytt. Välj sedan Hämta tillägg i menyn Tillägg.

Installera

2 Installera. Sök efter openclipart i sökfältet. Klicka på den blå knappen Gratis för att installera. Godkänn tilläggets behörigheter.

Sök

3 Sök. Nu kan du välja Openclipart och sedan Search Clipart i menyn Tillägg. En sidoruta med bilder visas och du kan söka (på engelska) efter fler.

Använd

4 Använd. När du hittat en lämplig bild är det bara att dra in den i dokumentet, där du kan justera, storleksändra och rotera den som vanligt.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 15 minuter
Det här behöver du: 

  • Ett Google-konto

Det här lär du dig:

  • Att installera och använda Openclipart i Google Dokument.