Det är lätt att stirra sig blind på det senaste och bästa när man tittar efter teknik, och är i köptagen efter en ny dator. Men för det mesta kanske inte behoven är så där astronomiskt stora. Det är möjligt att du kan få allt du egentligen behöver i en ny dator utan att behöva lägga ut enorma summor pengar.

De flesta köper fortfarande den där ”vanliga” 15-tummaren som kan göra det mesta och är mer bekväm att jobba på där hemma än en pytteliten pc-platta med tangentbord eller en dyr ultrabook. För visst är det skönt med en större skärm ett litet 10-tums-frimärke när du ska få översikt i Excel-arket. Då är det dessutom ingen större katastrof om du får lite pixlig bild – bara texten är läsbar.

Utgå från användningen

En viktig fråga är: Hur mycket processor, minne och maxat grafikkort behöver du om det enda du gör med datorn är att kolla Facebook, köra Office, mejla, surfa och titta på Youtube-klipp? Det finns en hel uppsjö med alldeles utmärkta budgetdatorer som gör detta utan problem.

Under senaste året har utvecklingen i det som tillverkarna kallar ”entry level-segmentet” gått snabbt. Billiga och enkla bärbara datorer som har prislappar på mellan tre och sex tusen kronor har börjat adoptera teknik som vi tidigare bara sett i dyra prestandamaskiner och i ultrabook-datorer.

Fyra av fem datorer i detta test har ssd istället för mekanisk disk, och att diskarna blir mindre och snabbare är en tydlig trend. Vi lagrar allt mindre media lokalt på datorerna, utan använder i stället molnlagring, nas i hemmet – eller strömmar allt från tjänster som Spotify och Netflix.

Vi börjar också se andra moderna teknik göra debut i budgetklass, som wifi enligt nya snabba 802.11ac-standarden och snabbare usb-portar.

Skärmarna steget efter

Ett problem är att vi fortfarande få dras med lågupplösta och bleka bildskärmar. Samtliga skärmar i testet har så kallad tn-panel. Det är en gammal teknik för bildskärmar som gör den väldigt känsliga för snäva betraktningsvinklar, speciellt i höjdled. De är också dåliga på att få bra kontrast och svärta jämfört med nya och dyrare skärmar som för det mesta har paneler med pls- eller ips-teknik. Det är dessutom bara två av våra fem testade datorer som har full hd-upplösning.

Det är stor variation på hur mycket prestanda vi får från de olika datorerna i den här prisklassen. För det mesta när vi gör ett test brukar nästan hela startfältet ha samma eller nästan samma processor. Här i budgetsegmentet blandas processorsgenerationer, arkitekturer och tillverkare mycket mer. Det är inte alltid maxad prestanda ger dig bäst valuta för pengarna, och tillverkarna prioriterar ibland annat, till exempel större hårddisk eller bättre bildskärm.

Det finns också möjlighet att göra rejäla klipp. I testet har vi medvetet ignorerat eventuella tillfälliga kampanjer, men de stora butikerna som Elgiganten, Siba och Mediamarkt har ofta tillfälliga erbjudanden som gör att du kan få datorer värda ett par tusen mer för så lite som fem eller sex tusen. Då handlar det ofta om just de datorer vi har testat här, fast med en uppgraderad konfiguration. Snabbare processor större hårddisk, och så vidare.

Just därför ska du också ta prislapparna på datorerna vi testade och även de exakta modellerna i testet med en lite nypa salt, i den här prisklassen kan utbudet och erbjudandena variera ganska snabbt.