HP Pavilion 15

PC för Alla Bra valHP Pavilion 15

Färgglad med bra bildskärm

HP Pavilion 15 är ytterligare en dator som finns i en närmast oändlig mängd konfigurationer och prisklasser. Den som är vanligast förekommande ute i butikerna och som ligger i rätt prisklass för oss är en modell som utrustats med en lite enklare med fyrkärnig AMD-processor.

Till det yttre sticker vår testmodell ut rejält med sitt knallrosa skal. Samma dator fast med ett aningen annorlunda modellnummer säljs också i en blå variant och i en mer traditionellt grå. De kan variera lite i pris trots samma konfiguration, eftersom de verkar säljas av olika butiker.

Det här är en välbyggd dator utan några större störningsmoment när det gäller design eller konstruktion. Det enda vi möjligen stör oss på är att dess yttre i färgglad blank plats också drar åt dig fingeravtryck.

HP Pavilion 15

Bekvämt tangentbord
Pavilion 15 har testets bästa och mest bekväma tangentbord – HP brukar utmärka sig med det – och en stor musplatta som ger god kontroll. Vi har vissa problem att få en del utlovade gestkontroller att fungera, men för vanlig muskontroll är den utmärkt. Vi gillar också datorns 1080p-bildskärm. Det är förvissa fortfarande en tn-panel, men en som ger snäppet bättre bild än konkurrenterna i testet.

Med snabb ac-wifi, ovanligt bra om än inte högupplöst webbkamera och inbyggd mikrofon samt en inbyggd dvd-brännare känns Pavilion 15 som ett hyfsat komplett pc-paket.

Processorn AMD A4-6210 ser dock ut att vara den långsammaste processorn i testet enligt våra benchmark-test, men det betyder inte att den nödvändigtvis är för seg för dina behov. Kör du bara Office, lite webb och en och annan mediaspelare på datorn så räcker prestanda i den till gott och väl.

Tack vare en 128 gigabytes ssd av bra kvalitet upplevs datorn i nästan alla lägen fortfarande som problemfritt snabb.

Det som slöar ner den är snarare HP:s förkärlek för att lasta systemet med extra processer och program. En del är i och för sig är användbara, men också många som bara är skräpprogram (bloatware). Den som vet hur de rensar systemet kan få ut betydligt mer av denna dator. Då blir den en av de bättre datorerna i testet trots att den är den långsammaste.

Fakta HP Pavilion 15-ab150no

Processor: AMD A4-6210, 1,8 GHz quad core
Grafik: AMD Radeon R3
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 128 gb ssd
Kortläsare: Sd, sdhc
Optisk enhet: Dvdrw
Bildskärm: 15,6 matt tn, 1 920 x 1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2x usb 3.0, usb 2.0, lan, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 38,5 x 26,1 x 2,5 cm
Vikt: 2,3 kg
Pris: 4 500 kr

Mätresultat 
Cinebench 11.5, cpu: 1,31 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 9,16 fps
Disk, läsning: 341,4 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms
Batteritid, låg belastning: 11 timmar 30 minuter
Batteritid, hög belastning: 3 timmar 10 minuter
Ljudnivå: 31-36 dBa


Bra bildskärm.
Bekvämt tangentbord och musplatta.
Snabb ssd.
Snabb wifi.


Långsam processor.
En del bloatware.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10