Facebook på webben har som du säkert vet en inbyggd snabbmeddelandefunktion som ger dig möjlighet att enkelt chatta privat med dina vänner. Funktionen finns också i mobiltelefoner, men där är den en särskild app, skild från Facebook-appen.

Båda är enkla att använda och du kan skriva text och infoga olika symboler i meddelandena till dina vänner. Men du kände säkert inte till den väl dolda och tämligen okända möjligheten att spela schack. Med enkla textkommandon kan du möta dina vänner i ett schackparti. Allt du behöver lära dig är kommandosyntaxen.

Starta

1. Starta

När du har en konversation öppen med din vän, skriv @fbchess play. Färgerna lottas och ett schackbräde visas. Du får besked om vem som ska göra första draget.


Spela

2. Spela

Vit drar som vanligt först och flyttar i det här fallet fram kungsbonden två steg. Det görs med kommandot @fbchess Pe4. P står för bonde (pawn), och e4 är destinationsrutan.


Engelsk Schacknotation

3. Flytta

Traditionell schacknotation används, men på engelska. Ange först pjäsen, sedan den ruta den ska flytta till, exempelvis Rh5. Om båda tornen kan gå dit, ange också ursprungslinjen, Rhh5.


Slå

4. Slå

Använd x för att slå en pjäs, exempelvis Nxf4, 0-0 för att göra kort rockad och 0-0-0 för lång rockad. Skriv e8=Q för att promovera en bonde till dam, draw offer för att erbjuda remi och resign för att ge upp. Med help visas kommandohjälp. Alla kommandon ska föregås av @fbchess.


Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 30 minuter
Det här behöver du: Facebook-konto, webbläsare eller mobil enhet med Facebook Messenger.
Det här lär du dig: Att spela schack i Facebook Messenger.