Hur mycket bandbredd behövs egentligen?

Tänk på att hastigheten din internetleverantör lovar är den totala hastigheten för samtliga anslutna enheter. Om någon sitter och laddar ner systemuppdateringar precis när du ska streama senaste avsnittet av din favoritserie kan det påverka kvaliteten på videon, speciellt med tanke på att Microsoft och Apple båda tillhandahåller sina uppdateringar via mycket kraftfulla cdn-nätverk.

Router

I verkligheten är det inte så att alla anslutna enheter snällt delar lika på bandbredden. Med de flesta hemmaroutrar och grundinställningar är det rena vilda västern när olika enheter och tjänster slåss om bandbredden. Program som är känsliga för fördröjningar i överföringarna, till exempel strömmad video, videosamtal och kanske framför allt spel, kan drabbas när andra program som inte alls är lika känsliga hamnar först i kön till routern (eller knuffar sig före).

Hastigheten uppströms är sällan lika viktig som nedströms. Många internetleverantörer ger idag betydligt lägre hastighet upp än ner (bland annat för att det tidigare var vanligt med fildelande användare som konstant låg uppe och nosade kring maxhastigheten), men i de flesta fall räcker den eftersom de stora bandbreddstjuvarna handlar om hastigheten från internet till dig. Ett undantag är om du använder onlinebackup – det kan suga upp hela upphastigheten och göra att videosamtal och liknande blir lidande.