Håll koll på användningen och hitta bandbreddstjuvarna

Begränsat eller obegränsat internet – det kan alltid vara bra att få lite koll på hur du använder din anslutning och vilka program och enheter som använder mest data.

Networx

För Windows finns program som Bitmeter OS och Networx som mäter användningen för enskilda program och samlar statistik över den totala användningen. För Mac kan du testa exempelvis Bandwidth+, som finns på Mac App Store.

Det här gäller så klart bara den dator de är installerade på och inte hela nätverket. Mobiler och surfplattor saknar oftast liknande funktioner för wifi, även om det oftast finns för mobildata.

Har du många olika enheter kan det därför vara svårt att mäta totalanvändningen med mindre än att du mäter den i routern. Tyvärr har de flesta hemmaroutrar inga såna funktioner, så vill du göra det måste du köpa en ny router eller installera alternativ mjukvara på den du redan har som har stöd för mätning.

Openmesh

Om du funderar på en ny router kan du kika på Open Mesh, vars routrar kan mäta användningen ner på minsta detalj.

Vill du inte lägga ut mer pengar kan du istället installera tredjepartsmjukvara – firmware – i din nuvarande router. DD-WRT är en populär variant som stödjer många modeller från olika tillverkare. Men i grundutförandet kan den bara visa din totala användning och inte detaljer om olika enheter eller applikationer. För att få sådana detaljer måste du installera ett tillägg som DDWRT-BWMON.

Cucumber Tony

Cucumber Tony är en mindre välkänd mjukvara som fungerar med ett mindre urval routrar. Gargoyle är ytterligare en, med bra verktyg för att hålla koll på bandbredd och dataförbrukning, men den fungerar också bara på ett fåtal routrar.

Är du riktigt äventyrlig kan du återanvända en gammal dator som router. Du kan använda Sophos UTM, Untangle eller liknande specialsystem som gör datorn till en avancerad router med brandvägg, webbfiltrering, bandbreddskoll och mycket mer.