Använd routerns QoS-system för att reglera bandbredden

De flesta routrar har ett system kallat quality-of-service (eller QoS), men det är avaktiverat som standard på många routrar. Idén bakom funktionen är att reglera användningen av routerns resurser och internetanslutningen så att trafiken på det lokala nätverket flyter på bra, och att känsliga applikationer som videosamtal och spel garanteras lagom hög överföringshastighet. I princip sätter det olika prioritering på olika typer av trafik, så att de tjänster som inte kräver snabba svar, men ändå vill ha hög genomsnittlig överföringshastighet, kan ligga i bakgrunden (som nerladdningar, uppdateringar och vanligt surfande).

De exakta inställningsmöjligheterna skiljer sig åt mellan olika tillverkare och modeller, men i allmänhet kan du antingen ge enskilda enheter förtur (med ip- eller MAC-adress) eller ge vissa typer av trafik högre prioritet. En del routrar har förinställningar för typiska användningsområden.

QoS

Logga in på din router, leta upp QoS-inställningarna och se hur det ser ut. Du kanske redan har prioriteringar för viktig trafik, men om inte kan du börja fylla i såna inställningar. Är du osäker på hur du gör kan du söka efter manualen till din router.

Optimera ditt lokala nätverk för att höja hastigheten

Om du har en snabb anslutning kanske det inte alls är den som är boven när det känns som att internet går trögt. Även med en modern trådlös router med 802.11n kan olika saker ställa till det så att hastigheten enskilda enheter får ut är betydligt lägre än till exempel en vanlig 100 megabit-lina.

En långsam koppling till en viss enhet kan faktiskt påverka hastigheten för övriga enheter, inte bara när de försöker kommunicera med varandra utan även mot internet, eftersom routern blir väldigt upptagen med att hålla kontakten med den långsamma enheten. Genom att se till att så många enheter som möjligt har så snabb anslutning till routern som möjligt kan alla bli snabbare.

När du har möjlighet är det bra att ansluta datorer, tv-apparater och mediaspelare till routern via ethernet. Det gör att du frigör utrymme i det trådlösa nätverket för andra enheter vilket snabbar upp samtliga enheter.

Försök även hålla dig till 5 gigahertz-bandet om du har en modern router som stödjer det. Det gamla vanliga 2,4 gigahertz-bandet är nämligen betydligt mer igensmockat med trafik och kan störas av bluetooth, mikrovågsugnar och annat. Se även till att du bara tillåter anslutningar med wpa2, eftersom wpa och wep gör anslutningarna långsammare.

Det kan även vara en bra idé att undersöka hur stark anslutningen mellan enheter och router är, och se om din router verkligen räcker till för ditt hem. Det finns speciella program som kan hjälpa dig skapa en karta över hemmer och var signalen är stark respektive svag. Ett exempel är Netspot, som först kom till Mac men numera även finns för Windows. Ett annat är Heatmapper.

Om du upptäcker platser i hemmet med svag signal kan det vara värt att investera i en wifi-repeater, det vill säga en liten accesspunkt som inte agerar router utan bara förlänger räckvidden för din huvudrouter.