Klassisk Startmeny

Alla är inte nöjda med förändringarna i Windows 10 – och då menar vi inte bara Microsofts aggressiva marknadsföring. Av samma orsak som många användare behöll Windows 7 när Windows 8 och 8.1 släpptes finns det fortfarande de ogillar Startmenyn i Windows 10 (även om de är glada att det åtminstone är tillbaka).

Vill du återgå till en mer traditionell Startmeny i stil med Windows 7, eller rent av Windows XP, kan du testa programmet Classic Shell. Det är gratis, men utvecklarna ber om donationer från nöjda användare.

När du först startar programmet händer ingenting, men om du klickar på Start öppnas programmets inställningar istället för Startmenyn. Stäng och öppna igen så visas den Windows 7-liknande meny som är standard i Classic Shell.

Inställningar

Om du vill göra inställningar kan du helt enkelt högerklicka på Start och välja Settings. Programmet har tre varianter: ”Classic” ser ut ungefär som XP, ”Classic with two columns” påminner om XP men också om Vista, och ”Windows 7 Style” ser nästan precis ut som Windows 7. Du kan också ändra hur själva Startknappen ser ut (ett av två förinställda val eller ett du själv fixar).

I de andra flikarna i programmets inställningar kan du ställa in andra saker, som att automatiskt återgå till Windows 10:s vanliga Startmeny om du byter till surfplatteläge.