Om du har skaffat Office 2016 för Windows kanske du har undrat var möjligheten att välja vilka program som ska installeras har tagit vägen. Office-programmen installeras inte längre med det gamla vanliga Windows-installationsprogrammet, utan med något som kallas Click-to-run och går ut på att strömma installationsfilerna från Microsofts servrar medan installationen pågår.

Det gör bland annat att du kan börja använda programmen allt eftersom de installeras, innan samtliga är klara, men det gör också att du inte har några andra val än Installera och Avbryt. Som tur är går det här att kringgå, om du inte vill ha alla program i Office-paketet.

Det är smart välja bort program om du har dåligt med plats på hårddisken – och det här blir ett allt vanligare problem. Moderna datorer har ofta en ssd med betydligt mindre utrymme än gamla magnetiska hårddiskar, och Office måste installeras på systemdisken,

Att exempelvis bara installera Word och Excel kräver en del fipplande, men det är inte jätteavancerat. Så här gör du.

I guiden förutsätter vi att du har en prenumeration på Office 365 Home eller Personal. Några av stegen kan annars vara lite annorlunda. Om du har köpt en enskilt licens på Office 2016 kan du först behöva koppla den till ett konto på https://setup.office.com/.

Skaffa installationsfilerna

Innan du kör igång med själva installationen är det enklast att ladda ner installationsfilerna. Det gör du så här:

Språk och installationsalternativ
  • 3. Välj Språk- och installationsalternativ (en liten länk nedanför språk, till vänster om knappen Installera).
Ytterligare installationsalternativ
  • 4. Välj Ytterligare installationsalternativ.
Ladda ner
  • 5. Klicka på Ladda ned offline-installationsprogram.
  • 6. Vänta medan hela Office-installationspaketet hämtas till datorn, öppna skivavbildningen och kopiera hela mappen office till valfri mapp (i vårt exempel skapar vi mappen C:\Office2016, så att office-mappen alltså ligger på C:\Office2016\office).
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning