Det finns en ganska okänd funktion i Youtube som innebär att tjänsten sedan en tid tillbaka stöder direktuppspelning. Förr i tiden var det bara möjligt att ladda upp inspelade videoklipp på Youtube, men numera finns det alltså möjlighet att engagera dina tittare ännu mer med livesänd ”tv”.

Dock är denna funktion inaktiverad som standard. Om du vill använda den måste den aktiveras, vilket medför vissa krav: Ditt konto måste verifieras och det måste vara i god ställning, som det heter på Youtube-språk, vilket innebär att du inte har missbrukat det.

Du kan kontrollera ditt kontos nuvarande status på sidan Inställningar. Om du inte har verifierat ditt konto tidigare, kommer du att bli ombedd att göra det när du aktiverar liveströmningsfunktionen.

Du behöver också en snabb och stabil internetanslutning för att kunna spela video med hög kvalitet. Än så länge kan du bara strömma från din dator, men stöd för IOS och Android är utlovat i framtiden.

Vi visar hur du aktiverar funktionen. Sedan får du själv experimentera med den faktiska sändningen.

1. Öppna

Logga in på ditt Youtube-konto. Klicka på din kontobild uppe till höger och sedan på kugghjulsikonen, som leder till inställningarna. Klicka sedan på Visa fler funktioner.

Öppna

2. Kontrollera

Högst upp ser du nu ditt kontos status och kan kontrollera om din ställning är god. Rulla ner en bit, så hittar du Liveströmning. Klicka på Aktivera.

Kontrollera

3. Verifiera

Om ditt konto inte redan är verifierat måste du nu göra detta. Enklast är att gå via sms. Ange ditt mobilnummer och klicka på Skicka. Du får ett sms med en verifieringskod.

Verifiera

4. Starta

Mata in din kod och klicka på Skicka. Ditt konto är nu verifierat och det är bara att köra. Enklast är att välja Studio under din kontobild, klicka på Liveströmning till vänster och sedan på Strömma nu BETA.

Starta