Google Maps (Google Kartor) är en fantastisk tjänst som hjälper dig att hitta rätt, oavsett var du befinner dig i världen.

Till en början var tjänsten inget annat än en digital variant av forna dagars papperskartor, men i dag är den proppfull med extra information och smarta tilläggstjänster.

Via Google Maps hittar du butikernas öppettider och de bästa restaurangerna i närheten. Har du en smart mobiltelefon kan du även använda navigeringsfunktionen, som med hjälp av pilar på karta och röstkommandon tar dig från plats A till plats B. Och vill du inte gå själv kan du få tidtabell för kollektivtrafiken i många städer.

Presentera din hemstad

Men Google Maps är inte bara en tjänst där du kan använda färdig information. Du kan även skapa en egen Google-karta.

Tänk dig exempelvis att du får besök från någon annan del av Sverige (eller världen). Varför inte skapa en egen Google-karta, där du skriver in de viktigaste attraktioner i din hemstad? Eller tänk dig att du förbereder en aktivitet som ska äga rum på olika platser! Om du skapar en egen Google-karta kan du smidigt visa var aktiviteterna äger rum.

På samma sätt kan ni som förbereder en resa skapa en gemensam Google-karta där ni markerar intressanta platser ni vill besöka – eller förslag på hotell där ni kan tänkas bo.

Att skapa en egen Google-karta är lätt, och du väljer vem du ska dela den med. Du skapar kartan via webbläsaren i din dator, men du kan givetvis välja att visa den i mobilen eller surfplattan om du föredrar det.

Snabbguide: Google Maps

Det här behöver du:

  • En dator med internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Vad är Google Kartor?
  • Hur skapar du en egen karta?
  • Hur delar du din karta?

Läs mer: www.google.se/maps

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning