Din webbläsare har en mapp där vissa poster som har hämtats sparas för framtida bruk. Grafiska bilder (till exempel knappar och ikoner), foton och även hela webbsidor är exempel på objekt som sparas – eller cachas, med en engelsk fackterm.

När du besöker en webbsida kontrollerar webbläsaren om en kopia av filerna på sidan redan finns i cachen. Om så är fallet hämtas de där i stället, vilket gör att webbsidan laddas snabbare.

Ibland kan du dock behöva kringgå webbläsarens cacheminne, till exempel om en sida som du vet borde ha ändrats fortfarande ser likadan ut. Att bara klicka på uppdateringsknappen är inte tillräckligt i det fallet, eftersom de gamla filerna från cachen fortfarande används.

Då behöver cachen tömmas. Ibland kan det räcka med en tvingad uppdatering med hjälp av tangentkombinationen Ctrl + Skift + F5. Annars visar vi hur det går till för fyra vanliga webbläsare.
 

1. Chrome

Klicka på de tre strecken uppe till höger och välj Inställningar. Klicka på Historik och sedan på Ta bort webbinformation. Sätt en bock vid Cachade bilder och filer och avmarkera alla andra. Klicka på Rensa webbinformation.

Chrome

2. Firefox

Klicka på de tre strecken uppe till höger och välj Inställningar. Klicka på Avancerat och sedan på Nätverk. Klicka på knappen Rensa nu till höger om rubriken Cachat webbinnehåll.

Firefox

3. Edge

Klicka på de tre prickarna uppe till höger och välj Inställningar. Klicka på Välj vad du vill radera. Sätt en bock vid Cachelagrade data och filer och avmarkera alla andra. Klicka på Radera.

Edge

4. Internet Explorer

Klicka på kugghjulet uppe till höger. Välj Säkerhet och klicka på Ta bort webbhistorik. Sätt en bock vid Temporära Internetfiler och webbplatsfiler och avmarkera alla andra. Klicka på Ta bort.

Internet Explorer

Om guiden

Det här behöver du:

  • Webbläsare

Det här lär du dig:

  • Att städa bort filerna i webbläsarcachen