Lösenordsskyddet i Microsoft Office hade ganska dåligt rykte en gång i tiden. Det var svagt och lätt att knäcka, men moderna versioner av Office använder säker kryptering som du kan lita på, förutsatt att du väljer ett starkt lösenord och sparar i det moderna docx-formatet.

Så om du har dokument som du inte vill att vem som helst ska kunna läsa kan du fixa det ganska enkelt. Det går till och med att använda Office för att kryptera pdf-filer som du sparar med programmet.

Vi visar hur både Office-dokument och pdf:er kan lösenordskyddas i Word 2016. Det fungerar dock likartat i tidigare Office-versioner och utöver Word även med Excel, Powerpoint och Access.

Tänk som alltid på att använda svåra lösenord. Vill du ta bort lösenordsskyddet, gör om proceduren och välj ett tomt lösenord.

1. Välj

Skapa eller öppna ett dokument som vanligt i Word, Excel, Powerpoint eller Access. Med ditt dokument öppet, klicka på Arkiv. Klicka på Skydda dokument och sedan på Kryptera med lösenord.

Välj

2. Kryptera

Skriv ett lösenord i fönstret Kryptera dokument och klicka på OK. Du uppmanas att skriva lösenordet en gång till. Sedan är det klart och glömmer du ditt lösenord kommer du aldrig mer åt dokumentet.

Kryptera

3. Pdf

Vill du hellre spara som pdf, klicka på Arkiv och sedan på Exportera. Klicka på Skapa PDF/XPS. När den vanliga Spara-dialogrutan öppnas, klicka på Alternativ.

PDF

4. Lösenordsskydda

Bocka för Kryptera dokumentet med ett lösenord och klicka på OK. Skriv ditt lösenord två gånger och klicka på OK. Klicka på Publicera. Klart.

Lösenordskydda

Om guiden

Det här behöver du:

  • Microsoft Office, 2007 eller senare

Det här lär du dig:

  • Att skydda dina dokument med kryptering.