Det händer med jämna mellanrum. Telefonen ringer och en okänd röst börjar ställa frågor om mitt telefonabonnemang eller om elräkningen är för dyr. Efter några sekunder visar det sig att det är en telefonförsäljare, som försöker lura på mig någonting jag absolut inte vill ha.

Känner du igen situationen? Ja, i takt med att priset för att ringa sjunker ökar också antalet oönskade samtal. De senaste åren har det exempelvis blivit vanligare att engelsktalande personer utger sig för att ringa från Microsoft. I själva verket är det brottslingar som vill lura oss på pengar.

Oavsett vad det handlar så tycker många att det är irriterande att bli uppringda av okända människor. Lyckligtvis finns det en lösning, i alla fall om du har en smartphone. Truecaller är en gratisapp som kan stoppa oönskade telefonsamtal.

Två miljarder nummer

I grund och botten är Truecaller en nummerpresentatör. Du ser med andra ord vem som ringer – även om personen inte finns i din telefonbok. Truecaller har nämligen en databas med två miljarder nummer, så du kan som regel se vem som vill nå dig.

Truecaller har även en blockeringsfunktion. Om du har tröttnat på att bli uppringd av en efterhängsen telefonförsäljare är det bara att blockera numret.
Men det riktigt smarta är att Truecaller även är en social app. Användarnas blockeringar samlas med andra ord i databasen, och om det är många som har anmält ett nummer kan du se det när du blir uppringd. Ja, du kan till och med välja att blockera alla nummer som tillhör ökända spammare eller telefonförsäljare.


Om guiden 

Det här behöver du:

  • En smartphone med Android. Appen finns även för Iphone och Windows-mobiler.

Det här lär du dig:

  • Vad är Truecaller?
  • Hur laddar du ned appen?
  • Hur använder du alla smarta finesser?

www.truecaller.com