De flesta moderna telefoner, och en del plattor, är utrustade med något som kallas nfc (near field communication). Det kan användas exempelvis för att betala med telefonen genom att den hålls mot en för ändamålet avsedd platta, men också för att överföra information mellan två enheter.

Om du har en bild, en webbsida, ett Youtubeklipp, en fil eller vad som helst som du vill dela med dig av till en kamrat är det inte svårare än att hålla telefonerna emot varandra.

Vi visar Android här, men det går till likartat med övriga mobiloperativsystem. Observera att det för Android ofta skiljer sig lite mellan olika telefonmodeller!

Det här behöver du:

  • Mobil enhet med stöd för nfc.


1. Kontrollera

Bekräfta först att båda enheterna stöder nfc och att det är aktiverat. Gå till inställningarna och klicka på Mer under Trådlöst och nätverk. Se till att nfc är aktiverat

Kontrollera

2. Beam

I vissa telefoner aktiveras det som kallas Android Beam samtidigt som nfc. I andra måste du klicka på nfc och sedan aktivera överföringen separat. Telefonen på bilden kallar det Huawei Beam.

Beam

3. Ta fram

När det är klart, leta reda på den information du vill dela – en webbsida i Chrome-appen, en film i Youtube-appen, ett foto i album-appen, en kontakt eller egentligen nästan vilken appsida som helst.

Ta fram

4. Kontakt

Håll telefonerna rygg mot rygg tills det blippar till. Det kan vara svårt att hitta rätt läge, särskilt med en platta, så de kan behöva flyttas lite. Klicka på Tryck här om du vill överföra.

Kontakt