Spelar du spel på jobbet? Eller händer det kanske att du sysslar med något annat som du inte vill visa för chefen, maken eller makan, barnen eller föräldrarna? Situationen är nog inte helt ovanlig.

Då gäller det att ha en snabb lösning klar för sig i förväg redan när vederbörande närmar sig datorn. Att sitta där och panikvifta gör nog att du misslyckas med att dölja dina förehavanden.

Vi visar några olika alternativ som fungerar i alla aktuella versioner av Windows.

Det här behöver du:

  • Windows

1. Lås

Ett av de snabbare sätten att dölja skärmen är att trycka på Windows-tangenten och L samtidigt. Detta tar dig direkt till låsskärmen och ingen som inte kan lösenordet kommer åt datorn.

Lås

2. Minimera

Nackdelen med metod 1 är att du måste logga in igen för att använda datorn. Att trycka Windows-tangenten och D samtidigt kan vara ett alternativ. Detta minimerar alla fönster och visar bara skrivbordet.

Minimera

3. Skärmsläckare

Även föregående metod kan ha en liten nackdel – en skarpsynt person kanske kan se vilka program som ligger i aktivitetsfältet. En skärmsläckare kanske är bättre…

4. Skapa genväg. …

... och det bästa sättet att snabbstart en skärmsläckare är att ha en genväg på skrivbordet. Använd Utforskaren och sök efter *.scr.. Allt du hittar är skärmsläckare. Högerklicka på en lämplig, dra den till skrivbordet och välj Skapa genvägar här.

Skapa genväg