Diskrensning har funnits i Windows sedan urminnes tider. Programmet erbjuder ett snabbt sätt att ta bort tillfälliga filer, cachefiler och andra icke-viktiga filer och hjälper dig att frigöra diskutrymme. Du kan även använda det för att ta bort gamla versioner av Windows efter en uppgradering till Windows 10.

Diskrensning har också flera dolda alternativ som du bara får tillgång till om du kör programmet från Kommandotolken. Det ger dig möjlighet att utföra en superdiskrensning och ta bort saker som du annars inte kommer åt.

Ta det varligt om du är osäker, så att du inte rensar bort något som du kanske behöver och ställer till problem.

Det här behöver du:

  • Windows 7 och uppåt.

1 Diskrensing

Du känner förhoppningsvis till det vanliga diskrensningsprogrammet, ett användbart städverktyg. Du startar det enklast genom att klicka på startknappen, skriva disk och trycka Enter.

Diskrensning

2 Kommandotolken

För att i stället rensa som ett proffs måste du först starta Kommandotolken. Högerklicka på startknappen och välj Kommandotolken (administratör).

Kommandotolken

3 Kommando

Du måste tillåta att programmet öppnas i detta läge. Skriv sedan kommandot cleanmgr /sageset:65535 /sagerun:65535 och tryck Enter. Diskrensning öppnas, men utan att du behöver välja enhet.

Kommando

4 Superdiskrensning

I stället utförs all rensning på alla enheter. Och du har betydligt fler möjligheter att välja på. Du kan rensa bort saker som annars inte går, så använd det med försiktighet.

Superdiskrensning