Svenska Dagbladet, Allt om Mat, The Guardian, Yle, PC för Alla… Det finns många nyhetskällor på internet, och att följa allt som är intressant kan kännas omöjligt. Det är både tidskrävande och osmidigt att surfa runt mellan olika nyhetssajter, och det är lätt att missa något viktigt.

Det finns dock ett enkelt sätt att skaffa sig bättre koll på nyheterna, och det är att skaffa sig en så kallad rss-läsare.

En rss-läsare, eller nyhetsaggregator som det också kallas, samlar nyheter från olika källor på ett gemensamt ställe. I stället för att behöva surfa runt väljer du att ”prenumerera” på de nyheter du är intresserad av. De samlas i ett gemensamt gränssnitt och presenteras snyggt och prydligt i form av rubriker, ingresser och bilder. Du ser vad som är oläst, och du kan spara intressanta nyheter för att läsa dem senare.

Tekniken som gör det här möjligt kallas för rss, rich site summary. Det här är en internationell standard för hur nyheter ska sammanfattas och presenteras. Nästan alla nyhetssajter har så kallade rss-flöde, och det blir på så sätt lätt att samla dem på ett enda ställe.

Läs överallt

En av de bästa rss-läsarna heter Feedly och det smarta är att tjänsten är webbaserad. Du behöver med andra ord inte installera något program på datorn, utan du kommer åt den via webbläsaren på valfri dator – oavsett var du befinner dig i världen. Du kan även ladda hem appar för att läsa via mobilen eller surfplattan om det känns smidigare.

Till skillnad från många andra rss-tjänster har Feedly en kraftfull sökfunktion. Du behöver med andra ord inte kopiera några rss-adresser, utan det räcker med att söka efter namnet på det nyhetsmedium du vill följa.


Det här behöver du:

  • Dator med internetuppkoppling.
  • Smartphone eller surfplatta om du vill använda appen.

Det här lär du dig:

  • Vad rss är.
  • Hur du kommer i gång Feedly.
  • Hur du använder tjänsten – på dator, mobil och platta.

Läs mer: www.feedly.com

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning