En gång i tiden hade viktiga människor en egen sekreterare. Hon (för det var ofta en hon) höll reda på möten och sa till när det var dags att lämna kontoret för att hinna med tåget. Hon beställde taxi, plockade fram tidningen och upplyste om när det behövdes paraply.

Numera kan alla få den här hjälpen i våra telefoner. It-jättarna arbetar hårt med något som kallas för digitala assistenter. De mest kända är Siri från Apple och Cortana från Microsoft, men även Google har en egen. Den heter Google Nu (Google Now) och är en del av Android.

De digitala assistenterna har framför allt fått uppmärksamhet för att vi kan ge kommandon med rösten, men de kan mycket mer.

Koll på resorna

Vad Google Nu framför allt gör är att koppla ihop information som redan finns i din telefon. Den vet exempelvis var du befinner dig (tack vare telefonens gps) och när bussen går (tack vare tidtabellerna i Google Kartor). Utifrån det här kan den berätta när det är dags att åka för att hinna i tid till jobbet.

På samma sätt kan Google Nu visa kommande möten i din kalender, och ge dig väderprognoser för platser dit du ska resa. Den kan dessutom kopplas ihop med andra appar. Via så kallade Google Nu-kort kan du få nyheter som intresserar dig och uppdateringar från din träningsapp med mera.

Men Google Nu är bara en föraning om vad som ska komma. I somras presenterade Google sin nya satsning Assistant, som framför allt ska den bli bättre på att förstå mänskligt tal. Den ingår bland annat i chatt-appen Allo, som nyligen har lanserats.

Och det bör förstås tilläggas att det är helt frivilligt att använda de digitala assistenterna. Den som tycker att det är obehagligt ur ett integritetsperspektiv kan slå av dem.


Det här behöver du:

  • En mobil med Android 4.1 eller senare.
  • Internetuppkoppling.

Läs mer: www.google.com