Hemmanätverket blir allt viktigare i våra liv och därför också allt mer belastat. Borta är den tid när det handlade om två eller tre stationära datorer anslutna med kabel. Nu har varje familjemedlem minst en telefon och dessutom ofta en platta eller en bärbar dator. Och alla kör trådlöst.

Det här ställer naturligtvis stora krav på nätverket när alla ska strömma film och musik eller ladda ned saker samtidigt. Och då är det prestandan hos det trådlösa nätverket som är mest intressant.

Det finns en hel del du kan göra för att förenkla och förbättra nätverkslivet. Är utrustningen där hemma alltför gammal kanske du behöver köpa nytt eller komplettera, men det finns också inställningar som kan hjälpa till, liksom hur ni använder nätverket.

Utan någon som helst kostnad kan du med andra ord surfa betydligt snabbare. Här är våra 10 bästa tips.

Det här behöver du:

  • Ditt trådlösa nätverk och din router
  • Eventuellt en nätverksförlängare, se inköpslista.
  • Gigabitnätverkskort till stationär dator – 100 kronor.
  • Nätverksförlängare – 300 till 2 000 kronor.
  • Nätverkskabel med färdiga kontakter – 50 till 500

1. Välj rätt abonnemang

I ett nätverk finns det alltid flaskhalsar, en eller flera. Den första är givetvis ditt abonnemang. Det spelar ingen roll om du har världens snabbaste router om internetanslutningen är för slö. Det är ju oftast inte prestandan mellan enheter i nätverket som är det viktigaste, även om det för vissa saker också kan ha betydelse. Så titta på detta först.

Finns det möjlighet att uppgradera? De flesta leverantörer har olika abonnemang så kanske din anslutning klarar en hastighetsökning. Minst tio megabit per sekund är nästan ett måste i dag, i alla fall om du ska titta på rörlig bild.

Kör du adsl via telefonledningen kan det vara möjligt att komma upp i betydligt mer, upp till 60 megabit per sekund. Men allt beror på hur långt bort från telestationen du bor och kvaliteten på din kopparledning.

Har du fiberanslutning finns det egentligen inga begränsningar utom kostnaden. Men 100 megabit per sekund är värt den extra lilla kostnaden jämfört med tio. För kabel gäller ungefär samma sak.