Fråga

Samtidigt som det ständigt varnas för nätfiske och id-kapningar tipsar ni om AVG Cleaner under rubriken Appen som förlänger mobilens batteritid.

Om batteritiden är målet kan man ju andra varför appen bland annat ska ha tillgång till köp i appar, identitet, kontakter, sms, foton/media/filer, enhets-id och samtalsinformation.

Vad har mina strikt privata saker som kontakter och foton med batteritiden att göra?

Rickard

Svar

Väldigt många appar kräver behörigheter till att göra en mängd olika saker i din mobiltelefon. Det här är alltså inget unikt för AVG Cleaner.

I vissa fall finns det logiska skäl, även om man inte omedelbart förstår dem:

Varför behöver en bankapp tillgång till din kamera? Jo, för att den kan skanna in ocr-numret på räkningen med hjälp av kameran.

Varför behöver ett chattprogram tillgång till din kontaktlista? Jo, eftersom den på så sätt kan visa vilka av dina vänner som använder appen – för att på så sätt göra det lättare att ta kontakt.

Varför behöver trimningsprogrammet AVG Cleaner tillgång till dina foton? Jo, den har en funktion för att rensa bort dåliga foton så att du frigör minnesutrymme.

AVG Cleaner
AVG Cleaner hjälper dig att städa din Android-telefon, bland annat genom att rensa ut dåliga foton eller kopior. För att klara av det kräver den dock stora behörigheter.

I andra fall väljer tillverkarna att gardera sig för framtiden. Det kanske inte finns någon funktion för att exempelvis rensa sms-meddelanden i dag, men tillverkarna funderar på att lägga till det i framtiden. Dessutom finns det förstås appmakare som slentrianmässigt väljer att begära maximal behörighet utifall att…

Genom att få tillgång till din information öppnas också möjligheter att skräddarsy reklam som passar dig.

När du installerar en app får du se vilken behörighet den begär, och om du inte gillar det är det bara att avbryta installationen.

Du kan också se vilka behörigheter som befintliga appar har. Det gör du genom att öppna inställningar, och välja Program/Programhanterare. Markera en app och bläddra dig ned till Behörighet så ser du vad den får göra.

Har du en ny mobil kan du även välja att slå av enskilda behörigheter. Detta kan dock leda till att appen slutar fungera.

Vad som känns bekvämt är en högst individuell sak, så det är något som varje användare själv måste avgöra.

Martin Appel, PC för Alla