Swedx dyker ofta upp i sökningar på Prisjakt. Det mesta av deras utbud är skärmar som används i digital skyltning och liknande sammanhang, men de säljer även egna tv-apparater och datorskärmar. Vi testade deras prispressade 4k-tv och blev positivt överraskade av bygg- och bildkvalitet, men som tv betraktat hade den vissa praktiska hanteringsproblem.

Samma skärm i två prisklasser

Nu har vi hittat en ny Swedx-produkt som slår rekord i lågt pris, en 28 tums 4k-skärm för skrivbordet för bara 2 000 som heter SM28K1-01-PP2. Precis samma skärm finns också att få för ett högre pris. Skillnaden på dem är vilken nivå på garanti för felaktiga pixlar som Swedx lämnar – pixlar som ger fel färg, lyser när de inte ska, eller inte lyser alls.

Vår skärm har vad Swedx kallar pixelpolicy 2. Det innebär lite förenklat att upp till 8 pixlar kan lysa fel eller upp till 10 pixlar får vara döda. På en så här punkttät skärm gör några enstaka felaktiga pixlar inget större intryck, och det är ingen avsevärt skillnad mot andra stora tillverkares pixelgarantier. Den lite dyrare varianten har nolltolerans på färgade pixlar och tillåter färre släckta pixlar. I vårt testexemplar kunde vi hitta en felaktig ljus pixel och inga mörka, så vi utgår ifrån att du får ha otur om din skärm får många pixelfel.

Swedx SM28K1-01
Swedx SM28K1-01 har en enkel och avskalad design. Men att kalla den "Super Slim" som det står på Swedx hemsida är lite att överdriva. 

Simpel, snygg och stadig

Det här är en enkelt utformad men faktiskt riktig snygg skärm med solid aluminiumram, och med svart matt ytfinish. Den har en jämn skärmkant runt om på nästan tre centimeter, och en jämn tjocklek på två centimeter. En bred och stadig fot som skruvas på medföljer, även den i metall och med mattsvart yta. Foten går inte att höja, vrida eller vinkla bakåt, så det gäller att du har möjlighet att placera skärmen rätt. Baktill finns också skruvhål för VESA-fäste. 

Baktill sitter en separat ”ryggsäck" som är två centimeter till tjock och innehåller sådant som anslutningar och elektronik. Här hittar vi tre hdmi 2.0-anslutningar varav en stödjer mhl och en arc. Utöver det har skärmen även analog vga-ingång, komponentvideo och ett par olika ljudingångar, och givetvis tar den emot ljud via hdmi. Här sitter också ett par usb-portar, men de används endast om skärmens firmware ska uppdateras.

Trots ljudingångar och volymkontroll så har skärmen inga högtalare eller ens hörlursuttag. Det enda vi får är digital audio i s/pdif-format på en koaxialport. 

Swedx SM28K1-01
Fjärkontroll till datorskärmen. Inte en helt vanlig lösning. Men inte helt fel. 

Tv-känsla med separat fjärr

Skärmen har inga knappar, inte ens en på-knapp, utan allt styrs istället från en fjärrkontroll. Den verkar vara en standardmodell som Swedx använder till fler modeller, för den har bland annat knappar för att kontrollera tv-mottagare och mediaspelare, funktioner som vår skärm inte innehåller.

Vi gillar att slippa pilla med knappar i inställningsmenyer. Det här fungerar mer som en tv och är betydligt smidigare än de flesta datorskärmar. Enda problemet är att du har en lös pryl till att hålla reda på. Menyerna är ibland lite för tekniska för en ovan användare, men det mesta är väl strukturerat och dessutom går allt att få på svenska.

Swedx SM28K1-01
Tre hdmi-ingångar är alla alternativ för bild in du får. Till en modern dator är det dock allt du behöver.

Skärpa och (till slut) fina färger

Skärmen uppges vara av typen a-si tft, vilket egentligen inte säger så mycket då både tn-paneler och ips-paneler hör till den kategorin. Men vi kan konstatera att det är en skärm med bra betraktningsvinklar, så det rör sig inte om tn-teknik. Ungefär 250 cd/m2 i ljusstyrka är godkänt för inomhusjobb vid skrivbordet. Vi har inga uppgifter om färgomfång men tycker att den ger oss god nyansering i de testfoton vi visar.

Du kan ställa in det mesta färgmässigt och med lite tålamod får vi en bild med en färg- och ljusbalans vi gillar. Däremot blir aldrig svärtan i bilden helt övertygande och vi får ett påtagligt ljusläckage från sidorna på vissa ställen. Det här är inget överraskande för en billig skärm, men förvänta dig helt enkelt inte för mycket.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

SWEDX SM28K1-01-PP2 Pris vid test: 1990 kr.

Bästa pris just nu: 1890 kr