Photoshop är okrönt kung bland bildredigeringsprogram, och har genom åren blivit långt mer än bara en produkt. Att manipulera en bild digitalt kallas av många just för att "photoshoppa".

Det finns god orsak till det, Photoshop är ett ruskigt smart och kraftfullt program för proffsig fotoredigering. Men det är också dyrt, och numera kräver det också att du är prenumerant på Adobes Creative Cloud-abonnemang. Du kan med andra ord inte bara köpa och installera, utan är bunden att fortsätta betala, år efter år. Det innebär att det är billigare till en början, men kan kosta på i längden.

För alla oss som inte har ambitioner i proffsklass finns istället Photoshop Elements. Det kan du fortfarande köpa rakt av utan prenumeration för en engångssumma – och senaste versionen kostar knappt 900 kronor. Du köper det antingen direkt som nerladdning från Adobe eller i butiker. Du kan till och med få det på gammal hederlig dvd. I en kartong. Bara en sådan sak.

Photoshop Elements 15
Snabbläget är som tidigare snyggt och med utmärkt snabbvy av hur resultatet blir.

En lite större uppdatering

Adobe ger ut en ny utgåva av sina Elements-program en gång om året, och nu har det blivit dags för version 15. Ibland tycker vi att skillnaden mot förra årets version varit ganska så fjuttiga, och inte riktigt värda att uppmärksamma med en recension. Men denna gång bjuder Adobe faktiskt på en hel del nytt.

I grunden är Adobe Photoshop Elements 15 samma program som det varit i flera års tid – en nerbantad version av Photoshop, som antingen kan köras i ett enkelt snabbläge där du kan göra enkla förinställda saker med hela foton, eller i ett expert-läge som liknar riktiga Photoshop. Här kan du jobba med markeringar, lager och penslar och manuellt manipulera detaljer i bilden.

Som Photoshop, fast inte

Photoshop Elements håller sig med en del egenheter som vi inte riktigt begriper oss på. Bland annat hittar vi menyer och fönster som är arrangerade på precis bakvänt sätt mot vanliga Photoshop. Det gör att du som använt Photoshop tidigare, eller kanske har en licens på jobbet, kan bli lite förvirrad i Elements expertläge, och vice versa. Men det går snabbt att komma över den tröskeln, och med lite tålamod kan du göra väldigt mycket även här.

Photoshop Elements 15
Snabbguide till rörelseoskärpa, en av nyheterna i årets upplaga.

I Elements 15 har en del expertverktyg blivit förbättrade och mer lika Photoshop. Till exempel har Photoshop Elements nu fått möjligheten att gruppera lager, vilket gör det enklare att hålla koll på komplexa redigeringsjobb. Vanliga Photoshop har givetvis fortfarande rejält mycket fler verktyg att ta till, men för många kan Elements räcka riktigt långt.

Adobe gillar Windows, äntligen

De stora nyheternas hittar vi de två lägena Snabb och Guidad. Delar av gränssnittet har fått en rejäl uppfräschning och tydligare ikoner, och de är nu anpassade för att kunna navigeras med pekskärm. Det visar på ett Windows-fokus från Adobe som vi inte är vana vid – inga Macar har ju som bekant pekskärm.

Det var ju inte så länge sedan som Adobes produkter inte ens gick att använda på en Windows-dator med högupplöst skärm, då de inte kunde skala om gränssnittet. Det har lyckligtvis Photoshop Elements 15 inga problem med. 

Photoshop Elements 15
Guiderna är många och snyggt presenterade. Och dessutom en bra introduktion till saker som du sedan kan lära dig göra manuellt i expert-läget.

En sak vi definitivt inte gillar med Photoshop Elements är att programmet inte innehåller något egentligt hjälpavsnitt. Visst, det finns en hel Hjälp-avdelning i toppmenyn, men alla val där går till webbsidor hos Adobe. Det fungerar i och för sig för det mesta, men vill du lösa ett problem när du inte har internetuppkoppling är det kört.

Nya guider ger inspiration

Guide-läget har blivit rejält förbättrat, med nya guider och smarta processer bestående av flera moment som gås igenom steg för steg. De är inte bara bra om du vill få till en viss effekt, utan fungerar också som en Photoshop-skola – i vilken du lär dig smarta knep som du sedan kan ha nytta av inne i Expert-läget.

Bland de nya effekterna hittar vi till exempel Fototext, som ger dig snygga text-”utklipp” av dina bilder, Fartpanorering, som snabbt och enkelt vägleder dig till hur du markerar en del av bilden och lägger rörelseoskärpa på resten, Konstnärligt, som hjälper dig lägga olika konstnärliga ”handmålade” effekter på en bild, Effektkollage där du kombinerar flera effekter i samma bild och ett verktyg som hjälper dig skapa nya ram-mallar som sedan kan användas i Snabb-läget.

De flesta av dessa är i och för dig bara användbart ett par gånger och variationen i dem är inte stor nog för att du ska vilja göra det med varenda foto. Men det finns ett digert utbud av andra guider kvar sedan tidigare versioner, som tillsammans ger dig en ordentlig verktygslåda.

Photoshop Elements 15
Inte bara smilbanden går att manipulera. Resultatet kan bli minst sagt överdrivet, om du inte är försiktig.

Fejka ett leende

Elements 15 bjuder dessutom på ett lekfullt verktyg till, men det nås från toppmenyn och endast om du står i Snabb eller Expert-läge. Det heter Justera ansiktsdrag och hittar automatisk ansikten i foton, som du sedan kan maniupulera på olika sätt.

Det låter ju minst sagt speciellt, och resultatet kan variera från subtilt till ett extremt och påtagligt fejkleende. Men visst, lite kul är det.

Omdöme

Som alltid med Photoshop Elements är det tre frågor som vi ställer. För det första: är det värt pengarna, eller kan du klara dig med gratisalternativ? Gör du inget mer avancerat än att beskära bilder, och kanske lägger på enklare färgfilter, finns det en hel uppsjö andra gratisprogram som gör jobbet. Det finns också kompetenta gratis fotoredigerare som Gimp, men de är rejält mycket krångligare att använda.

För det andra: om du har en gammal Elements-version, är det värt att uppgradera? Photoshop Elements 15 har en bra uppsättning nya verktyg och har gjort en hel del förbättringar i användarvänligheten, men kör du med Elements 13 eller 14 och är nöjd med det så vill det till att de nya effekterna är tillräckligt lockande.

Och för det tredje: kan Elements fungera på jobbet eller för ambitiösa amatörer? Det beror på vad du vill göra. Ska du organisera foton och kanske fixa enklare webbgrafik? Då är svaret ja, vill du gå på djupet och peta i detaljer på pixelnivå, behöver du mer rejäla doningar.

Fakta Photoshop Elements 15

Tillverkare: Adobe
Funktion: Bildbehandlingsprogram
Distribution: Digitalt eller dvd
Systemkrav: 1,6 GHz CPU, 4 GB RAM, 5 GB diskutrymme, 1024x768 skärm, Windows 7 sp1/8/10 eller OSX 10.10 eller senare
Pris: 875 kr

plus

Gott om smarta guider
Många avancerade effekter
Bra lager- och utklippshantering
Utmärkta guider och förhandsvisningnar

minus

Inga lokala hjälpfiler
Många effekter med begränsad nytte
Dyrt om du inte utnyttjar nyheterna

Betyg 7 av 10