Microsoft har under kvällens Surface-event i New York gett oss mängder av trevlig information om vad vi har att se fram emot i kommande Windows 10 Creators Update som släpps tidigt nästa år. Här följer de största nyheterna:


"3D for Everyone"

Windows 10 Creators Update
Foto: Microsoft

Microsoft satsar stenhårt på utökad 3D-funktionalitet i sin matiga uppdatering. Trotjänaren Paint genomgår en rejäl metamorfos och kommer ut som Paint 3D, där användaren - med hjälp av Windows Capture 3D-verktyget som medföljer i uppdateringen - kan skanna in föremål och lägga in dem som 3D-objekt i bilder. Ett nytt verktyg i programmet, kallat Magic Select, låter användaren ta bort bakgrunder, för att på så sätt frigöra personer eller föremål och så man kan stoppa in dem i 3D-bilder. Tanken är att det ska vara precis lika enkelt att skapa motiv i 3D som att ta ett vanligt foto eller filma med videokamera.

Windows 10
Foto: Microsoft

3D-funktionalitet kommer även att återfinns i andra Microsoft-program, som Power Point. Under presentationen fick vi se exempel på när presentatören lade in ett 3D-objekt på en av sina presentationsbilder, och med ett enkelt knapptryck kunde hon skapa 3D-transitions där bilden - föreställande ett träd - flyttade sig fram och tillbaka och zoomade in och ut. 3D-funktionaliteten öppnar onekligen för många nya möjligheter i hur du kan använda Power Point.


Utökat stöd för Microsoft Hololens

Hololens
Foto: Microsoft

Microsoft demonsterade hur AR-glasögonen Hololens kunde komma till användning med den nya uppdateringen. Om användaren till exempel skapat en 3D-bild i Paint 3D kan denne flytta ut bilden och placera den som ett hologram i den verkliga världen. Det går också att plocka ut 2D-bilder från Microsoft Edge och placera dem som 3D-objekt i miljön runtomkring dig. Detta kan vara behändigt om du till exempel ska köpa möbler och vill kolla om de passar i ditt hem. Microsoft visade också upp Holotour: Möjligheten att besöka andra världsdelar i VR.


Billigare VR

Apropå VR, priset för att uppleva VR kommer snart att bli mycket lägre än vad vi är vana vid i nuläget. Microsoft avslöjade att man samarbetar med HP, Dell, Lenovo, Asus, och Acer och kommer att skeppa VR-headsets i samband med lanseringen av Windows 10 Creators Update. Prislappen kommer ligga på 299 dollar.


Bättre möjligheter för streaming av spel

Windows 10 spel
Foto: Microsoft

Microsoft vill göra det enklare för vem som helst att streama spel. Lösningen stavas Beam, som kommer inbakad i uppdateringen. Om du till exempel spelar Forza Horizon 3 kan du med ett knapptryck inne i Xbox Live-appen starta en stream-sändning inom loppet av några sekunder, och att skapa turnerningar och bjuda in vänner görs också medelst några få menyval.

För att göra det än mer interaktivt kan tittarna även komma med förslag på vad spelaren ska göra. Detta genom att klicka på specifika kommandoknappar som listas under bilden. Frågan är dock hur många PC-användare som verkligen kommer att använda funktionen då de behöver vara inne i Xbox Live-appen.