Byt grafikkort

Att byta eller installera ett nytt grafikkort i en stationär dator är en ganska enkel operation som de flesta klarar av.

När du bestämt dig för ett grafikkort och inhandlat det ska det installeras. Börja med koppla bort alla sladdar från datorn och ställa den på ett bord där du enkelt kan arbeta med den.

Lossa sedan skruvarna på baksidan och ta bort vänstra sidoluckan eller hela kåpan, beroende på datorlåda. När det är klart kan du sätta igång på allvar.

Gammal dator

1. Den här gamla datorn har en pci express 2.0 x16-plats för ett grafikkort. De två korta kortplatserna är pci express 2.0 x1 och de långa vita är pci. (Det är också ganska dammigt i lådan, så passa gärna på att städa din dator när den ändå är öppen.)

Steg 2

2. Måtta ut var grafikkortet kommer att hamna och lossa skruven som håller den skyddsplåt som täcker öppningen.

Steg 3

3. Plocka bort plåten. Spara den gärna – den kan komma till användning. Du kan till exempel tejpa fast den någonstans i lådan.

Steg 4

4. I exemplet sätter vi dit ett ganska enkelt (och gammalt) Nvidia Geforce 210-kort. Tryck fast kortet i kontakten, vänligt men bestämt.

Steg 5

5. Kontrollera att kortet sitter ordentligt på plats i kontakten.

Steg 6

6. Fäst kortet med den skruv du tog bort i steg 2. Montera ihop lådan och anslut allting till datorn igen. Koppla bildskärmen till det nya grafikkortet. Starta och kontrollera om du får någon bild. Om inte, byt till den gamla kontakten och stäng av den integrerade grafiken i bios-inställningarna. Se "Tänk på det här".

Steg 7

7. När du får igång datorn med bild från det nya grafikkortet har du förmodligen bara en låg standardupplösning. Det krävs drivrutiner för att utnyttja kortets fulla kapacitet. Både Nvidia och AMD har enkla sidor där du kan ladda ned vad som behövs till ditt kort:

När du laddat ned programmet för ditt grafikkort är det bara att köra det.

Steg 8

8. Med drivrutinerna installerade kan du starta om datorn. Om du nu inte får rätt upplösning omedelbart, högerklicka på skrivbordet och välj Bildskärmsinställningar (i Windows 10). Klicka på Avancerade skärminställningar och välj den upplösning som är optimal för din skärm.