Det går dåligt för Microsoft Edge. Webbläsaren, som har efterträtt Internet Explorer och som är förinstallerad i Windows 10, har förtvivlat svårt att locka användare. Trots en del smarta funktioner väljer de flesta i stället värsta konkurrenten Google Chrome. Ja, det är bara fem procent av surfarna som kör Edge.

En förklaring är alla smarta tilläggsprogram till Chrome. Hittills har Edge saknat den funktionen, men nyligen rättade Microsoft till den bristen.

Oändliga funktioner

Tillägg är en smart lösning som ger webbläsaren fler funktioner. Säg till exempel att du gillar det sociala nätverket Pintrest och att du får syn på en bild som du vill dela här. Som standard måste du själv spara bilden och ladda upp den på Pintrest, men med ett tillägg gör du det med en enkel knapptryckning i webbläsaren. På samma sätt kan tillägget Pocket spara intressanta artiklar så att du kan läsa dem senare.

Det smarta är att tilläggen kan tas fram av tredje part. Du behöver med andra ord inte vänta på att Google eller Microsoft ska lägga till en funktion. I stället kan kreativa tillverkare själva ta fram bra tillägg.

Tilläggen påminner på sätt och vis om mobiltelefonens appar, och Microsoft har valt att hantera dem på samma sätt. Du hittar Edge-tilläggen i Microsoft Store, som är den tjänst där Microsoft även låter dig hämta appar.

Men det lär dock dröja innan Edge på allvar kan ta upp konkurrensen med Chrome när det gäller tillägg. Utbudet är än så länge väldigt begränsat. I skrivande stund har vi bara ett dussintal tillägg att välja bland.

Det här behöver du:

  • En dator eller surfplatta med Windows 10.
  • Ett Microsoft-konto, exempelvis en Hotmail- eller Outlook-adress.

Läs mer: www.microsoft.se