De foton och filmer du är van vid får nu konkurrens av en ny sorts filmer där du bokstavligen finner dig mitt i händelsernas centrum. Den nya 360-tekniken gör det möjligt för dig att titta runt i bilder och filmer i en 360-graders vy, precis som om du befann dig mitt inne i bilden eller filmen. Och med en speciell kamera för bara några tusen kan du skapa dina egna 360-graders filmer.

Men hur funkar det hela egentligen? Här är svaren på de tio vanligaste frågorna.

1. Vad är 360-graders video?

Som namnet antyder är det videoklipp där du kan se runt i 360 grader. Tänk dig Google Street View, men med rörliga bilder istället för stillbilder. Det är med andra ord som om du befinner dig mitt i videon, i händelsernas centrum.

2. Vad ska det vara bra för?

Nyttan varierar förstås utifrån vad som är filmat, men en 360-film inifrån en lägenhet ger exempelvis en mycket bättre överblick än en vanlig video, vilket kan vara användbart för en mäklare. Detsamma gäller förstås om du själv ska hyra ut ditt boende via exempelvis Airbnb.

Annars är själva poängen att det förhöjer närvarokänslan för den som tittar på videoklippet. Om du filmar barnbarnets barnkalas eller luciauppträdande i 360-grader kommer farmor och farfar uppleva det som om de själv var med när de tittar på filmen.

360-grader video
Ska du hyra ut din lägenhet via Airbnb kan en 360-film ge en bra bild av hur ditt boende ser ut.

3. Kan det vara stillbilder också?
Ja, det kan det absolut. Google Street View är just ett exempel på den typen av 360-graders bilder som har sammanfogats. Men det kan även vara enstaka bilder där du inte förflyttar dig framåt och bakåt, utan bara står still i mitten och ser dig runt om i bilden i 360 grader.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning