Kryptering skyddar filerna från andra

Har du värdefulla data du inte vill att andra ska kunna komma åt dem. Kryptering är en lösning.

Att viktiga filer skadas är ett hot. En annan risk är att någon kommer åt dina privata filer? Då är kryptering lösningen.

Det går både att kryptera hela hårddisken eller att bara ha en särskild krypterad mapp för den typ av filer som måste skyddas. Det viktiga är att det blir någorlunda transparent, det vill säga att när du väl angett ditt lösenord kan jobba med filerna som vanligt.

Microsofts eget system Bitlocker lämnar vi därhän, eftersom det inte finns i Home-versioner av Windows.

Ett av de allra bästa systemen är Truecrypt, som dessutom är öppen källkod och helt gratis. 2014 lades dock tyvärr det officiella stödet ned och anledningen skulle vara att det inte längre är säkert. Det finns dock inget som tyder på att det faktiskt finns några säkerhetshål och organisationen Tcnext försöker återuppliva Truecrypt-projektet.

För hemanvändning är Truecrypt absolut tillräckligt. Så här använder du det:

Truecrypt 1

1. Ladda ned programmet från www.truecrypt.ch och installera det. Starta programmet och välj Create Volume. Första fönstret ger tre alternativ, där de två sista handlar om att kryptera en hel hårddisk. Vi hoppar över det här och skapar i stället en krypterad behållare. Gå vidare med Next.


Truecrypt 2

2. Tryck Next en gång till och använd Select File för att skapa den fil som ska vara din krypterade behållare. Fortsätt med Next två gånger. Nu ska du välja hur stor din behållare ska vara. Det beror på mycket plats du har på disken, men dra gärna till med några gigabyte, så att du inte behöver skapa en ny behållare när det blir fullt.


Truecrypt 3

3. Fortsätt följa guiden. Du ska välja ett lösenord, röra lite på musen och sedan klicka på Format för att skapa behållaren. Klicka på Exit när det är klart. Nu har du en lösenordskyddad fil.

För att använda den startar du Truecrypt, väljer filen med Select File och väljer ett ledigt enhetsnummer. Klicka på Mount. Ange ditt lösenord och din hemliga mapp öppnas som en egen diskenhet med det enhetsnummer du valde. Du kan spara vad du vill på enheten, skapa mappar och så vidare. Så fort du stänger Truecrypt är det återigen bara en fil på hårddisken som ingen annan än du kan öppna.