Det finns hundratals olika digitala videoformat och det kan krångla till det ibland.

Kanske inte filmen från din kamera eller telefon passar i ditt favoritredigeringsprogram eller kanske den inte går att spela upp i programmet du brukar använda. Kanske du har en film i datorn som du skulle vilja kopiera till telefonen, men den är alldeles för stor eller formatet kan inte hanteras av telefonen. Eller så har du en massa filmer i Quicktime-format, ett format som nyligen bannlysts av United States Computer Emergency Readiness Team för sina sårbarheter, och vill ha dem i annat format.

Vill du bara ha ljud? Så här konverterar du Youtube till MP3

Det finns massor av tillfällen där det finns behov av att konvertera från ett videoformat till ett annat. Det finns också massor av program att göra detta med, alla av varierande svårighetsgrad. Men inget kan nog vara enklare än Freemake Video Converter, som dessutom är gratis.

Gör om dina filmer till önskad typ

1. Välj film

Ladda ned Freemake Video Converter här. Installera och starta det. Öppna mappen med din film i Utforskaren och dra filmen till programmets fönster. Släpp den på rutan + Video. Du kan dra in flera filmer om du vill.

Välj film

2. Välj format

Klicka i nederkanten (eller i menyn Convert) på den filtyp du vill konvertera till. Bestäm var den nya filen ska sparas. Högst upp kan du också välja en annan kvalitet om så önskas. Klicka på Convert.

Välj format

3. Vänta

Konverteringen tar en stund, beroende på filmen och dina val. När det är klart har du din nya fil och kan vid behov radera den gamla. Freemakes logga läggs in i slutet av filmen, men det är det enda pris du betalar.

Vänta

4. Mångsidigt program
Det finns mycket mer du kan göra med programmet. Använd till exempel knappen Join files för att slå ihop flera filmer eller klicka på knappen till höger om din film för att komma åt enkla redigeringsfunktioner eller rotera filmen.

Mångsidigt